Loppa-bygda er nærmest fraflyttet, men ikke helt. Nelly Sigurdsen bor fortsatt på stedet i sitt nybygde hus, pluss noen flere som er på ferie akkurat nå. For å komme seg noen steder, må Nelly ta båt fra Seglvik, fem kilometer unna. På scooter om vinteren.

Anbudet for dyrt

Nå har Troms fylkeskommune og UNN funnet ut at båtanbudet ble for dyrt. Båten MS Kvænangen kan bli kuttet. Dette vil også ramme fiskebruket i Seglvik hardt.

– Jeg bor på Andsnes som tilhører Finnmark. Jeg er avhengig av båten for å komme meg til og fra. Det er bort i hampen at de skal kutte båten. Det er idioti og de tjener ingenting på det. Jeg tror det kommer til å bli dyrere med mindre båt, sier Sigurdsen provosert.

Hun viser til at det er mange som reiser med båten. De som bruker den, har ofte store esker med mat og materialer som skal fraktes.

– De tallene på hvor mange som bruker båten, kan umulig stemme, mener hun.

Hun sier MS Kvænangen er en god båt og har fantastisk mannskap.

– Mannskapet kjenner fjorden, distriktet og folket. Å satse på mindre båter som ikke tar gods høres ut som en dårlig ide. Jeg vet ikke om de som sitter i styre og stell synes det er greit å sitte i bilen og ta med stresskoffert og pakke tannbørsten. Men vi som bor her, vi må reise og handle. Eller ringe butikken og få dem til å sende mat i esker. Da må jo båten kunne ta noe gods. Vi vet jo aldri når neste båt går. Vi må få bensin og mat hit, slår hun fast.

Kvænangen kommune nekter

Båtrutene har gjentatte ganger vært oppe til diskusjon i Kvænangen kommune. De kjemper for å beholde båten som er så viktig for dem.

– MS Kvænangen er en samfunnsbåt, utelukkende bygd for området Skjervøy/ Kvænangen. Den er ambulanse, samt båt for gods og persontrafikk. Den tilfredsstiller alle behov på en god måte. Båten er eneste farbare vei til ytre deler av kommunen. Denne delen er som andre bebodde områder avhengig av å kunne få fraktet fisk, varer, fòr, utstyr, drivstoff, byggevarer og en rekke andre nødvendigheter. Uten en båt av slik størrelse og kapasitet vil det ikke være mulig å holde samfunnshjulene i gang, skriver formannskapet i Kvænangen i en uttalelse.

Støtte fra Loppa

Loppa-ordfører Jan-Eirik Jensen synes det er for galt at innbyggerne på Andsnes kan miste båten. Selv om det er snakk om Troms, vil like fullt flere av Loppas innbyggere bli rammet.

– Det er ikke bare å legge ned ei båtrute. Jeg synes det er veldig uheldig hvis de legger ned denne båten. Det er ikke så mange som bor på Andsnes, men det vil ramme dem hardt om båten forsvinner. Jeg håper nå at de får en ordning med båten, sier Jensen.

Nå vil forsøke å påvirke prosessen.

– Det handler jo også om våre innbyggere. Jeg har et håp når sentrale politikere tar tak i saken. Jeg tror kanskje de greier å berge den nå, sier han.

Men Nelly Sigurdsen har ikke så veldig stor tro på at ordføreren vil gjøre mye.

– Vi tilhører Loppa kommune, og de stiller ikke opp med noen båt. Jeg har vært i kontakt med ordføreren om å få en signalbåt nordfra, som vi hadde tidligere. Da kunne vi ta båt til Burfjord og drosje derfra til Øksfjord. Men den muligheten forsvant da de bytta rute i fjor. Det siste året har vi ikke hatt mulighet til å komme oss til kommunesenteret, uten å reise rundt halve Norge først, sier hun.

– Kan du ikke ta bussen fra Burfjord?

– Det går ikke buss fra Burfjord til Øksfjord, i hvert fall ikke noe som korresponderer. Nei, det blir umulig. Da måtte ordføreren ha henta meg i Burfjord, ler hun.

Her hun vil bo

For Nelly er det ikke noe annet alternativ til å leve og bo, enn på Andsnes.

– Det er ikke den letteste plassen å bo på, sånn sett. Jeg må jo med scooter til Seglvik, for å kunne reise. Nå i det siste har jeg reist en gang i måneden av helsemessige årsaker. Er det ikke scooterføre, er det bare å bite tennene sammen og gå, sier hun.

Men hun elsker å bo her, selv om hun akkurat nå er helt alene. Det er her hun har hjemplassen sin. Så lenge helsa holder, blir hun. Og hver helg kommer det folk til Andsnes.

– Da reiser vi med MS Kvænangen fra Skjervøy eller Burfjord, og det er så fint her. Alle pusser på husene sine, sier hun.

– Så det blir ikke ensomt?

– Nei, jeg kjeder meg aldri. Vil jeg se folk, kan jeg jo reise. Jeg tror ikke folk som bor på tettsteder har det så mye mer folksomt. Jeg tror ikke de renner ned dørstokkene hos naboen der heller, sier hun.  Nå håper Nelly Sigurdsen at båten som er så viktig for dem, vil bli beholdt.

Nelly Sigurdsen er helt avhengig av båttransporten. Foto: privat