De er alle fem foreldre til barn som skulle ha begynt i 1. klasse på Bossekop skole til høsten. Nå er ingen helt sikre på hvilken skole barna deres skal begynne på. Foreldrene er rasende på politikerne som har skapt usikkerheten bare få måneder før skolestart.

– Ungene våre er fem- og seksåringer som ikke aner om de får gå i samme klasse eller på samme skole, det vil si nærskolen Bossekop. I stedet må noen av dem kanskje til Gakori – eller Øvre Alta, når det blir fullt i Gakori, sier Veronica Johansen, leder av samarbeidsutvalget i Åsen barnehage.

Barn splittes

Sammen med Camilla Bartholdsen, Dag Håvard Myhre, Laila Pedersen og Arne Clemens (leder i Thomasbakken grendelag) tar hun initiativ til et opprør mot skolestrukturen.

28 barn er skrevet inn på Bossekop skole. Når 11 barn fra dagens Komsa-område blir flyttet til Bossekop, må en stor gruppe flyttes derfra til Gakori og Øvre Alta for å få plass. Foreldregruppa på Thomasbakken forteller om venner som blir splittet og søskenbarn som bor vegg-i-vegg som blir plassert på ulike skoler. Men det aller verste, synes de, er den lange og farlige skoleveien noen vil få.

– Dette er et politisk spill med småbarnsfamilier som brikker, mener Laila Pedersen, leder av SU i Holten barnehage.

Stiller ikke i Gakori

– Med dette bryter kommunen nærskoleprinsippet. Det blir dessuten farlig skolevei og det utlyser skysskostnader. Jeg kan ikke se hvordan de skal spare så mye på dette, sier Johansen.

Hun viser til en presisering av opplæringsloven, gjort av Utdanningsdirektoratet i 2009, som sier at dårlig kommuneøkonomi ikke kan legges til grunn for at elever ikke skal få gå på sin nærskole.

– Det er Bossekop skole som er våre ungers nærskole, og det er der de skal begynne. Vi kommer ikke til å stille opp med vår førsteklassing i Gakori første skoledag, hvis det er det noen tror, fastslår Dag Håvard Myhre.

De mener det er for galt at barna skal måtte gå forbi sin nærskole, for å komme til Gakori.

Uklart om søsken prioriteres

De reagerer også på det siste forslaget for skolestrukturen, der prinsippet om å prioritere søsken ikke er tatt med.

– Betyr det at søsken ikke skal prioriteres på samme skole? Skal de splitte både søsken og nabobarn som ungene naturlig leker med? Vel, det står faktisk i opplæringsloven at søsken skal prioriteres på samme skole, sier Johansen.

– Man splitter nabobarn, søsken og godt innarbeidete barnehagegrupper. Min sønn kan bli den eneste i gata som risikerer å måtte begynne på skole i Øvre Alta, sier Myhre.

– Det blir vanskelig når de vil bryte opp gode relasjoner, vennskap og søskenflokker, sier Laila Pedersen.

– Egentlig så vet vi ikke helt hvordan det blir, nå fem måneder før skolestart. Det er for dårlig. Hvordan skal vi forresten kunne vite hvordan skolestarten blir, når de hele tiden endrer på dette, spør Camilla Bartholdsen.

– Handler om bolyst

De spør videre hvordan man kan skape bolyst når det med skolene blir så uforutsigbart.

– Folk vil jo tenke på dette når de vurderer om de skal flytte til Alta, mener de.

De peker på at mange har valgt å bosette seg i forhold til hvilke skoler barna skal gå på. De synes også det er et paradoks at politikerne velger så stor uforutsigbarhet for de mest sårbare, som de yngste skolebarna er.

– Vi tenker også på fremtiden. Slike uklare grenser vil gjøre det vanskeligere for barnehagene å forberede barn til skolestart. Enda verre blir det for barn med lærevansker eller spesielle behov, sier Veronica Johansen.

– Noen har faktisk byttet barnehage det siste året, så barna skal få gå i barnehage med dem som de skal begynne på skolen med. Og så får de ikke gå der likevel. For foreldre handler dette om å skape trygghet for barna sine, sier Myhre.

Krever at de stopper

Foreldrene og Thomasbakken grendelag krever nå at kommunen stopper prosessen.

– Det må jo være billigere å ansette to lærere enn å bygge en ny vei, sier Laila Pedersen, og viser til den farlige kryssingen av Kautokeinoveien.

– Vi vil se de reelle besparelsene. Det blir feil å vise til Norconsult sin rapport, når de bare skal bruke små deler av den. Den la opp til bygging av nye skoler, ikke det som gjøres nå, sier Arne Clemens i Thomasbakken grendelag.

– Vi forlanger at forslaget forkastes, sier Dag Håvard Myhre.

– Folk er fortvilte. De er forbannet. De har ikke visst om dette, og så kommer disse forslagene fra det blå. Man må dessuten lese mye mellom linjene for å forstå hva de mener. Mange politikere skjønner ikke selv hva de holder på med. Jeg lurer på om de i det hele tatt husker hvorfor de vil gjøre dette, sier Clemens.

Tirsdag skal saken behandles av kommunestyret.

Laila Pedersen og Veronica Johansen er også ledere av Samarbeidsutvalg i Holten barnehage og Åsen barnehage. De forteller om stor frustrasjon blant foreldre. Foto: Kita Eilertsen