Alta kommune mener skifernæringa må ta seg sammen. Steinberget er så fullt av gammelt skrot og skrammel at kommunen nå pålegger selskapet Altabrudd AS å foreta opprydding. Det betyr at de må fjerne bilvrak, gamle utrangerte maskiner, kraner, lastebiler og annet som er lagret i skiferfjellet.

– Vi vil ansvarliggjøre skifernæringa med hensyn til avfallslagring. Vi ber derfor Altabrudd AS som forpakter skiferfjellet om å ta tak i situasjonen og sørge for at de som lagrer avfall fjerner dette. Vi ber dere jobbe for å forebygge at det lagres avfall i skiferfjellet. Vi vil følge opp avfallslagring i skiferfjellet mot den enkelte ansvarlige, og om nødvendig bruke virkemidler i forurensningsloven som pålegg og tvangsmulkt, skriver Alta kommune i brevet til næringa.

– Skal rydde opp

Direktør Willy Hågensen sier de er oppmerksom på at gamle busser og vrak er lagret i steinberget. Han understreker at det ikke bare er maskiner tilknyttet skifernæringa som er hensatt i berget, men at skifernæringa er klare til en ryddeaksjon til våren når sneen har gått.

– I de tilfellene vi kjenner til hvem som har hensatt maskiner eller ubrukelig utstyr, så vil vi gi dem en frist for fjerning fra steinberget, og skulle de ikke etterkomme et slikt pålegg om å rydde, så vil utstyret bli fjernet derfra for eiers regning. Vi gir et varsel først og så gjør vi en kraftinnsats for å oppfylle kommunens ønske om å rydde opp. Og da skal alt som ikke blir benyttet til drift i steinberget vekk, lover Hågensen.

Verst i Pæska og Detsika

Alta kommune skriver i brevet at de etter en befaring kan slå fast at avfallslagringen er verst i Pæska og Detsika, og at maskiner og annet utstyr tilsynelatende har vært lagret der over lang tid.

– Over tid vil lagrede utrangerte kjøretøyer lekke ut helse- og miljøfarlige kjemikalier. I tillegg har avfallslagring en sjenerende effekt, hvor opplevelsesverdien i området forringes. Fra forurensningsmyndighetens side er det viktig å formidle hvordan kvaliteten til et område forringes på grunn av sjenerende avfallslagring, men også med hensyn til forurensning.  Vi vil tro det er i næringas egeninteresse å kunne presentere et rent og ryddig skiferfjell. Flere skiferdrivere gjør nettopp det. Disse er gode eksempler på hvordan et skiferbrudd i drift skal se ut, skriver kommunen.

Det pekes videre på at lagringen gir et skjemmende inntrykk av områdene, hvor knust glass, skarpt metall og annet kan være farlig for både dyr og mennesker.

Willy Hågensen sier han ikke oppfatter henvendelsen fra kommunen som utidig på noen måte.

– Nei, vi er helt enige og dette er ikke bra, vi skal ha en så ren og ordentlig skifernæring som mulig, avslutter Hågensen.