Karianne og mannen Magnus flyttet til Alta i 2010. Kort tid etter at de kom til byen var det tid for offentliggjøring av trekningslistene for døgn i Altaelva. Direkte på radio. Med opplesing av 700 navn.

– Jeg satt på felleskontor med flere mannfolk, og hørte at det ble lest opp masse navn på lokalradioen. Alle på kontoret var kun opptatt av disse navnene. Det var breaking news den dagen. Det var da jeg skjønte at Altaelva er en stor greie i Alta, sier Hjortdahl, som da jobbet på rådhuset, men som nå er daglig leder i Alta Næringsforening. Mannen Magnus er fastlege i Alta. Ingen av dem er lidenskapelige laksefiskere.

Det sosiale viktigst

– Det var mannen min som meldte meg på trekninga, han er nok hakket mer ivrig enn meg, men vi må nok stole på hjelp fra venner her i Alta når vi skal bruke kortene vi får kjøpt. Det er uansett utrolig morsomt å få sjansen til å kjøpe døgn. Kulturen og naturen ved elva er noe helt eget, det er utrolig trivelig, sier Hjortdahl.

På arbeidsplassen på rådhuset var det mye snakk om fiskeplasser, og Karianne mener hun har fått sin dose med lakseprat.

– Det ble nok litt mye til tider, med mange menn og mange ivrige fiskere. For min del er det ikke viktig om jeg får fisk, eller ikke, det viktigste er det sosiale sammen med familie og venner, sier hun.

Det var ikke på grunn av Altaelva at ekteparet flyttet til Alta for fem år siden, men hun er klar på at elva betyr mye for bolysten i byen og at det er fint å kunne ta del i den unike kulturen.

Flyttet for å fiske

For Stian Andre Hammersvik stiller det seg litt annerledes. Det var nettopp fiskemulighetene som brakte ham til Alta for 20 år siden. Det har han aldri lagt skjul på. Og i år ble både han og kona Hilde Kamilla trukket ut blant de 300 første.

– Det er stor stas, og spesielt i år når jeg har færre stråmenn enn jeg bruker, sier Hammersvik til Altaposten.

Noen vil nok huske artikkelen i Altaposten for noen år siden der Hammersvik fortalte om sin organiserte oppsamling av stråmenn som han betaler for å stå på trekningslista. Hammersvik samler sammen venner, naboer og tilsvarende i tiden før selve trekningen. Blir disse trukket ut så tidlig at de havner i posisjon til å kjøpe kort, betaler han både påmelding og selve kortet. Slik sikrer han seg fisketid i verdens beste lakseelv.

– Jeg er det man kan kalle en fanatisk sportsfisker. Jeg flyttet faktisk fra Sogn til Alta i 1995 slik at jeg kunne fiske her hvert år. Totalt får jeg fiske på sju-åtte døgnkort hver sommer, røpet han den gangen.

Har andre prioriteringer

Men tidene har endret seg. Nå har han tre aktive barn som skal følges opp. Det gir mindre tid til å organsiere stråmenn og mindre tid til å fiske.

– I år hadde jeg bare seks navn på lista, inkludert kona og meg. Så få har jeg aldri hatt, og da må man være heldig for å få kort. Derfor er det utrolig at både jeg og kona får kjøpe kort, sier han.

– Synes du fortsatt at det er like artig?

– Ja, men livet og fritiden har fått en annen karakter, med tre unger som holder på med fotball, judo, sjakk og håndball. I tillegg er jeg trener i boksing og fotball, og i seks år på rad tilbringer jeg den siste helga av gratisfisket på fotballturnering i Nordreisa. Det er en prioritering man må gjøre, fastslår han.

I fjor fisket han tre døgn, to i Langstilla og ett i Brattstrømmen. Fram til fredag vil han ligge våken og drømme om det samme som 299 andre; døgn i Langstilla, Mikkeli eller Nedre Sierra.

– Men får jeg Bollo så er det også bra. Også Brattstrømmen har nå fått en fin strøm å fiske i, så alternativene er flere, sier han.