– Jeg er utrolig stolt av at et NSR-lokallag gjennom 20 år har klart å gi godt over 200 barn en plass i en barnehage hvor de har fått utvikle seg i et samisk språkmiljø. Sameforeningene i NSR har alltid hatt som holdning at om ikke myndighetene vil skape et tilbud, så får vi gjøre det selv. I Alta har dette engasjementet gitt generasjoner av barn mulighet til å gå i samisk barnehage, sier NSR-leder Beaska Niillas.

Han sier disse barna ellers ville ha måttet gå i barnehager uten samisk språk og kultur.

– Sameforeningene i NSR har alltid hatt som holdning at om ikke myndighetene vil skape et tilbud, så får vi gjøre det selv. I Alta har dette engasjementet gitt generasjoner av barn mulighet til å gå i samisk barnehage, som ellers ville ha måttet gå i barnehager uten samisk språk og kultur. Det er jeg og NSR stolt av, fordi vi vet hvor viktig samiske barnehager er for språkutvikling, identitet og trygghet, sier han.

Uttalelsen kommer i forbindelse med at FrP på Sametinget har varslet at de vil stille mistillitsforslag mot sametingsrådet. Grunnlaget for mistilliten skal være svar gitt i sametingets spontane spørretime forrige plenum om Álttá siida. Niillas sier NSR ikke eier aksjer i Áltta siida eller barnehagen i Alta, men det er tilfelle at en sameforening som er tilsluttet NSR som lokallag eier alle aksjene i Álttá siida, som igjen eier den samiske barnehagen i Alta.

Håper på støtte

Han viser dessuten til den store risikoen som ble tatt da det ble satt opp nybygg for barnehagen i 2005, og at man da forsøkte å få inn Alta kommune, Høyskolen i Finnmark (nå UiT), Reindriftsforvaltningen og andre institusjoner på eiersiden, uten at noen av disse ønsket det. Nå håper han at Alta kommune vil bidra til at samiske barn i Alta kan få plass i samiske barnehager.

– Vi får håpe at kommunen når de nå skal ha en samarbeidsavtale med Sametinget vil bidra til at alle de samiske barna i Alta får plass i samiske barnehager. Det ønsker i alle fall vi i NSR, og jeg vil oppfordre FrP til å snakke med sine partifeller som styrer Alta kommune og oppfordre dem til å ta sitt ansvar, sier han.

Niillas kan ikke se hvordan spørsmålet og svaret gitt i Sametinget, skal være nok til å skape mistillit.

– Vi er stolte av arbeidet sameforeningen har gjort for de samiske barna i ett område der det uten sameforeningens iherdige arbeid i over 20 år neppe ville vært ett barnehagetilbud.