De mener det er snakk om direkte tilskudd, og at det går ut over habiliteten at NSR-eide institusjoner får direkte støtte. Fremskrittspartiet fremmer mistillitsforslag til sametingsrådet, og ber om at det voteres over hvorvidt Sametinget har tillit eller ikke til rådet.

Fremskrittspartiets sametingsgruppe skriver at Alta Siida, Alta Siida barnehage, og Alta språksenter er alle tre er eid av NSR, og mottar direkte tilskudd fra Sametinget.

«Ser sametingsrådet det som problematisk eller uheldig at et råd utgått av NSR bevilger direkte støtte til institusjoner og enheter eid og drevet av NSR? Ser rådet noe problem med at Alta Siida tilbyr lavere husleie til NSR, enn til andre organisasjoner som ønsker å leie, når hele driften er holdt opp av offentlige midler via Sametinget? »

var spørsmålet som ble stilt.

Rådsmedlem Ann-Mari Thomassen tilbakeviste spørsmålet ved å påpeke at Alta Siida og Alta språksenter ikke er eid av NSR, men av Alta sameforening, og at Alta språksenter er eid i fellesskap av Alta sameforening og Alta kommune. Hun sa også at de ikke kjente til forhold med lavere husleie for noen enn for andre.

Frp mener det er hevet over enhver tvil at Alta sameforening er en del av NSR, og at NSR dermed eier Alta Siida. Thomassens svar faller dermed på sin egen urimelighet, og kan ikke anses som annet enn et forsøk på å bevisst villede sametingets plenum om disse forhold, mener de.

«At et rådsmedlem fra NSR ikke er klar over Alta sameforening gir rabatt til egne medlemmer er meget spesielt, og bidrar ytterligere til å svekke tilliten til Thomassen og rådet som helhet. Fremskrittspartiet konstaterer at sametingsråd Ann-Mari Thomassen på direkte spørsmål om sin egen organisasjon og forhold rundt denne, har feilinformert sametinget. »

Fremskrittspartiet antar at siden rådet står samlet bak svaret som ble gitt.