De innledende rundene er tilbakelagt. Der har 17 år gamle Edoardo Giunipero Ferraris fra Alta videregående skole også deltatt. Han kom seg gjennom første runde, og gjorde det bra i runde to. Det ble en sjetteplass på den unge italieneren.

17. mars skal han delta i landsfinalen i Abelkonkurransen (ekstern lenke).

– Jeg liker matematikk. Kanskje jeg elsker matematikk. Med matematikk kan du forklare nesten alt som du ser, sier Edoardo, som er utvekslingsstudent i Alta.

Han ser frem til å reise til Trondheim, og landsfinalen i Abelkonkurransen ved NTNU. Før konkurransen får alle landets beste mattehoder delta på en tre dagers treningsleir. Han viser gjerne noe av det han fikk på testene. Det som ser ut som en enkel oppgave, og skal få et enkelt svar, er slett ikke så lett. Edoardo regner raskt, prøver å forklare på norsk hva han gjør samtidig. Han skal finne tallet som mangler, fylle ut rekkene.

– Det blir 3, sier Edoardo, og ser over utregninga. Fornøyd.

Hele livet

Edoardo har likt matematikk så lenge han kan huske. Helt fra barnehagetida og de første årene på skolen.

– Jeg har alltid likt matematikk. Jeg var god i matematikk og likte også enigma (matematiske gåter). Problemer man ikke fikk på skolen, forklarer han.

Matematikkundervisninga er veldig ulik i Norge og Italia.

– Her er man mer fokusert på samtale mellom elever og lærere, mens man i Italia bare studerer. Og i Norge får man bruke hjelpemidler. Det gjør vi nesten aldri i Italia, sier han.

– Synes du det er bra?

– Ja, det er en stor hjelp. Du kan se hva du gjør, regne grafer og sparer mye tid, synes han.

Utenfor boksen

– Edoardo er flink til å tenke utenfor boksen i matematikk. Av og til får lærerne en utfordring med at han rekker opp hånden og protesterer litt på den løsningen læreren velger. Og det er fantastisk fint å ha en slik elev i klassen. Det er ikke vanlig matematikk slik man har på skolen. Man må hente ut andre måter å tenke matematikk på, sier Per Bye, prosjektleder for realfagsprosjektet på skolen.

– Hvor god er han?

– Ja, når man blir nummer seks av 3.400 er man en racer i matematikk. Og det er Edoardo Ferraris, slår Bye fast.

Bor hos en familie

Edoardo er fra en liten by i Italia, kalt Torre Pellice. Han kom til Alta i fjor høst, som utvekslingsstudent med AFS og bor hos familien Rønqvist.

– Jeg ønsket å dra et år til utlandet, men ville ikke til et sted hvor det var for varmt. Jeg har en hjertesykdom, og har det best der det er litt kaldere. Da jeg var ung likte jeg Norge, Danmark og Sverige godt. Jeg er veldig glad for at jeg kom hit til Alta, forteller Edoardo.

Vi treffer også vertssøsteren hans i glassgata på skolen. Guro Sofie Rønqvist var selv utvekslingsstudent i USA i fjor. Hun synes det er hyggelig å ha en vertsbror fra Italia, og hun har jo også god erfaring med å være alene i et fremmed land.

– Det er koselig å ha en vertsbror. Det har gått bra. Det gikk jo også veldig raskt for han å lære seg norsk, sier hun.

– Han hjelper deg kanskje mye med matteleksene?

– Nei. Jeg burde kanskje ha utnyttet det mer, at han er så flink i matte, sier hun og ler.

Edoardo trives i Alta og hos familien Rønqvist. Han har lært seg å gå på langrennski, og vært med dem på hytta i Silis.

– Jeg liker å være i Alta, fordi det er så forskjellig fra min by i Italia. Det er veldig gøy for meg å være ute her. Og så har jeg lært meg å gå på langrennski. Det kunne jeg ikke før, forteller Edoardo.

Til Trondheim

Nå skal Edoardo konkurrere med 28 andre i Trondheim. De seks beste får reise videre til OL i Thailand. Der møtes de flinkeste fra om lag hundre land. Norske elever deltar hvert år i internasjonale olympiader i fysikk, kjemi, matematikk og informatikk.

– En ting som er litt artig – er at etter de innledende rundene var den aller flinkeste i matematikk i landet, en elev fra Tromsø, forteller  Per Bye.

Han som scoret 200 av 200 mulige, heter Johan Sokrates Wind og er elev ved Kongsbakken videregående skole.

Om Edoardo gjør det bra i Trondheim, får han ikke bli med til Thailand. Det gjør ikke noe, synes han.

– Nei, det gjør ingenting. Jeg er jo ikke norsk, sier Edoardo som ennå ikke har bestemt seg for om han vil studere matematikk eller språk når han er ferdig på videregående. Begge deler er artig.

Edoardo Giunipero Ferraris trives godt sammen med vertssøster Guro Sofie Rønqvist og familien i Alta. Foto: Kita Eilertsen