Ingen fra fylkeskommunen møtte fram da formannskapet skulle få klare svar i Årøysaken, men nå ber fylkesordføren om å få  om ny sjanse for fylkeskommunen til å fortelle om hvordan det framtidige ferge- og hurtigbåttilbudet blir.

Alta-ordfører Laila Davidsen hadde i brev til fylkesordfører Runar Sjåstad invitert fylkeskommunen til formannskapet sist uke for å få svar på om det framtidige ferge- og hurtigbåttilbudet til Sørøya kan realisereres med det prosjektet fylkeskommunen har lagt opp til.

– Vi er som lokalpolitikere i villrede for hva som skjer. Lokalbefolkningen på Årøya og bygdene i øst er sterkt bekymret for at hurtigbåtrutene fylkeskommunen har lagt opp til, ikke lar seg gjennomføre. Derfor ønsker vi fylkeskommunen til Alta for å få svar på de mange ubesvarte spørsmål, sa Davidsen til Altaposten.

Dukket ikke opp

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) forteller til Altaposten at han besvarte henvendelsen fra Alta-ordføreren raskt og med et positivt svar. Invitasjonen ble videresendt til Årøyutvalget bestående av Svein Iversen (KrF), Bente Haug (Ap) og Raymond Robertsen (H) –  og fylkesordføreren antydet i samme slengen at de kunne ta med noen fra administrasjonen som har jobbet mest med saken.

– Nå viste det seg at ingen av Årøyutvalget hadde anledningen å møte formannskapet sist onsdag, noe det ble gitt tilbakemelding om. Årøyutvalget har inngående kjennskap til anbudsprosessen og forhold kyttet opp mot den nye hurtigbåten. Derfor var det naturlig å be dem møte Alta-politikerne. Når ingen kunne, var det ikke naturlig å sende noen fra samferdselsadministrasjonen, forklarer Sjåstad.

Han understreker at det ble gitt klare tilbakemeldinger til Alta kommune om at aktuelle politikere ikke kunne møte, og at fylkeskommunen i denne omgang ikke kunne møte for å informere Alta-politikerne.

Ny sjanse

Sjåstad håper imidlertid at fylkeskommunen får en ny sjanse til å informere om saken.

– Det skal ikke stå på oss, og vi vil prioritere en slik mulighet høyt.

Han vil ikke selv være noen garantist for at det nye hurtigbåtopplegget kan realiseres i henhold til tidsplan og at havneutbyggingen på Årøya, som er nødvendig for å ta i bruk den nye hurtigbåten som skal settes inn, kan gjennomføres.

– Jeg registrerer at både Årøyutvalget og fylkesutvalget har tatt forbehold og er i tvil som en følge av det som er kommet fram. Det blir nå opp til fylkestinget å ta endelig avgjørelse, påpeker Sjåstad.

Trakk seg fra utvalget?

Et annet spørsmål som fylkesordføreren ikke kan gi et klart svar på er om Svein Iversen fortsatt er med i Årøyutvalget, eller om han har trukket seg i protest med at havneutbyggingen på Årøya ble vedtatt sendt ut på anbud etter bruk av hasteparagrafen i fylkesutvalget.

– Jeg registrerer at Svein besvarte henvendelsen om han kunne møte formannskapet i Alta som representant for Årøyutvalget med at han var opptatt på det aktuelle tidspunktet. Det tolker jeg som at Svein fortsatt er en del av utvalget, selv om han i protokolltilførselen i fylkesutvalget sier at han ikke kunne fortsette. I og med at vedtaket og protokolltilførselen ble omforent,  håper jeg at det gjør at Svein vurderer det som han fortsatt kan gjøre en jobb i utvalget, påpeker fylkesordføreren.