Eventyret North Energy, som har vart i åtte år, ender i løpet av 2015 etter at styret i selskapet i dag vedtok å samlokalisere selskapets nordnorske virksomhet i Tromsø, og den øvrige virksomheten i Stavanger.

– Det kraftige fallet i oljeprisen har medført at hele industrien er i omstilling. Som et ansvarlig selskap er vi nødt til å ta grep for å tilpasse oss en ny realitet. Kostnadsgrepene vi nå tar vil bidra sterkt i vårt arbeid med å posisjonere North Energy som et robust og attraktivt oljeselskap for fremtiden, kommenterer styreleder Anders Onarheim i North Energy i en pressemelding.

Jakter gjennombrudd

North Energy har helt siden starten i 2007 hatt base i Kunnskapsparken i Alta, med rundt 30 ansatte. Ringvirkningene har vært store, i form av de ansattes kjøpekraft og i form av leveranser av varer og tjenester. Men parallelt med manglende letesuksess, har fokuset dreid over til hvor mye selskapet har brukt av innskutte midler fra lokale investorer, lederlønninger og skatterefusjonene fra Staten.

Siden oppstarten har North Energy funnet olje eller gass i seks av 13 letebønner. Selskapets kommersielle gjennombrudd har imidlertid latt vente på seg.

– Det faktum at vi fortsatt jager vårt kommersielle gjennombrudd er en situasjon vi tar på største alvor. Vår høyeste prioritet er å ta del i et kommersielt funn, demonstrere verdiskapning for våre aksjonærer og samtidig forankre North Energy som en langsiktig, kompetent aktør i nord. I mellomtiden tar vi nå ansvarlige grep som en respons på de forverrede markedsforholdene og den nye realiteten industrien står ovenfor, kommenterer Knut Sæberg, fungerende administrerende direktør i North Energy.

– Styrkes i Tromsø

«Ansvarlige grep» er i denne sammenhengen å samlokalisere den nordnorske virksomheten i Tromsø. Det innebærer en gradvis utfasing og nedstengning av Alta-kontoret og en endring av selskapets registrerte forretningsadresse. Samtidig vil antall ansatte reduseres.

– Det vedtatte programmet for kostnadskutt skal redusere selskapets årlige driftskostnader ned til 100 millioner kroner, sier Sæberg.

Han slår fast at et viktig mål med den planlagte samlokaliseringen er å styrke selskapets tekniske og kommersielle miljøer gjennom «etableringen av mer fokuserte og effektive team».

Ikke nordnorsk lenger

Kostnadskuttene skal gi mer penger til leting etter kommersielle oljeforekomster. Selskapets boreprogram for 2015 teller tre fullfinansierte letebrønner. Selskapet har en portefølje bestående av 27 lisenser.

Det som i starten var et nordnorsk selskap, er etter hvert blitt et selskap med multinasjonalt eierskap, som alle andre små leteselskaper. Selskapet sier målet fortsatt er å bygge et suksessfullt norsk leteselskap.

– Kostnadskuttene vi nå implementerer er ansvarlige og nødvendige grep i et tøffere markedsklima, og vil bidra til å posisjonere North Energy for fremtiden, kommenterer Knut Sæberg.