Styreleder Ole Petter Haugen i Komsa sjakklubb refser Lotteri- og stiftelsestilsynet etter den siste tids medieoppslag. Han mener tilsynet burde ha tilnærmet seg saken på en annen måte:

– Tilsynet har gått feil fram i denne saken helt fra starten av, sier han, og viser til at tilsynet aldri ba klubben dokumentere hvordan de faktisk brukte grasrotmidlene.

– Lotteri- og stiftelsestilsynet etterspurte aldri bilag som relaterte seg til bruk av grasrotmidler. Hadde de gjort dette kunne vi synliggjort den delen av vår aktivitet som kommer inn under ordninga, sier Haugen.

– Dette stemmer som nevnt ikke, vi har brukt oppsparte midler til dette, fastholder han.

I realiteten grasrotmidler

Lotteri- og stiftelsestilsynet holder fast på at mye av de «oppsparte midlene» i realiteten er grasrotmidler.

– Først og fremst er det verdt å nevne at grasrotpengene ikke har noen annen farge enn andre penger – underforstått skiller ikke vi mellom hva som er hva av midler på en aktuell konto, vi ser hvordan klubben opptrer og hvordan de bruker sine penger. Dette ser vi i sammenheng med hvilken aktivitet laget har hatt og hvilken grad av og type frivillighet som har vært lagt ned, sier seniorrådgiver Berit Hovland i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

– Hva angår Komsa sjakklubb er det ikke tvil om at de har opptrådt på en slik måte at de ikke var innenfor de nye reglene. Men de var ikke innenfor de gamle reglene heller. Det har hele tiden vært meningen at grasrotmidler skal gå til frivillig aktivitet lokalt eller regionalt. Når det ikke er frivillig aktivitet i organisasjonen, da holder det ikke at man som en «lukket krets» samles eller at man sammen reiser til et sted, eksempelvis Las Palmas, for å drive med det man selv synes er gøy. Grasrotpenger skal ikke gå til organisasjoner som holder på med slikt, understreker hun.

– Jeg ser også at de hevder de har brukt «andre penger som allerede sto på konto» til reiser og annet. Det hører med til historien at de har mottatt over 600.000 kroner i grasrotmidler over flere år. Det er ganske mye penger det, sier hun.

– Dårlig saksbehandling

Overfor Altaposten sier styreleder Ole Petter Haugen at han synes Lotteri- og stiftelsestilsynet har drevet en «forferdelig dårlig saksbehandling». Dette med bakgrunn i uttalelser tilsynets representanter har kommet med i både skriv og gjennom media den siste tiden.

– De bør opptre mer profesjonelt i sin saksbehandling. Hadde de spurt oss rett ut hva vi hadde brukt grasrotmidler til, så kunne vi lagt fram bevis på dette. Men vi ble aldri spurt. Klubben liker heller ikke karakteristikker som er brukt om oss. Tilsynet sier det er snakk om «misbruk av midler» fra «gutteklubben grei». De påstår det er «den verste saken de har vært borti», det er mye de har sagt som ikke er bra her, mener Haugen.

Ingen særbehandling

Konfrontert med dette holder seniorrådgiver Hovland fast på sine uttalelser.

– Vi har håndtert Komsa sjakklubb på lik linje med alle de andre tilsynssakene vi har hatt. De fikk først et tilsynsbrev de kan svare på. Deretter fikk de et varsel om at vi ikke syntes alt var i orden. Vi ba videre om ekstra informasjon, og til slutt kom vi med et vedtak. Komsa sjakklubb har valgt å ikke svare eller klage på vedtaket. De har ikke brukt mulighetene de har hatt til å argumentere mot vår avgjørelse. Deres hensikt med å gå til media nå er å overbevise befolkningen om at de har rett og at vi tar feil. Men jeg er veldig trygg på vår saksbehandling, sier Hovland.

Ole Petter Haugen. Foto: Arkiv