Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) mottar mandag Statskogs utredning om privatisering av etatens egen skogvirksomhet.

Oppdraget fra regjeringen har vært å belyse ulike modeller for privatisering og organisering av Statskogs skogvirksomhet på økonomisk drivbare arealer, inkludert økonomiske og praktiske følger av modellene, opplyser Statskog.

Videreføring og eventuelt utvidelse av pågående salg av spredte skogeiendommer og andre former for privatisering av skogvirksomheten omfattes av utredningen.

Statskog skal samtidig belyse i hvilken grad allmennhetens adgang til og vilkår for jakt, fiske og friluftsliv kan bli påvirket av privatisering av skogvirksomhet.

Frykter kombinasjon

Utredningen har fått opposisjonen til å reagere. Senterpartiets Geir Pollestad, som er leder av Stortingets næringskomité, føler seg trygg på at ikke hele selskapet Statskog blir privatisert.

– Det er stor forskjell på å privatisere Statskog SF og det å selge enkelteiendommer, sier han til NTB.

Pollestad frykter likevel at utstrakt salg av skogseiendommer vil svekke tilbudet til allmennheten på grunn av dårligere tilrettelegging.

– Men det verste vil være en kombinasjon av et utsalg av svære areal og regjeringens forslag om å oppheve konsesjonsloven. Det kan gjøre at et aksjeselskap kan gå inn og eie skog, og det vil gå bort fra prinsippet om nasjonalt eierskap og mot å gjøre norske skogsareal til et investeringsobjekt som kan bli omsatt på global basis, sier han.

Forsikringer

Ap har uten hell forsøkt å få stanset Statskogs utredning.

– Et helt eller delvis salg av Statskog er svært uheldig for skogdriften i Norge og vil kunne få betydelige konsekvenser for landets jegere og fiskere, sa partiets Knut Storberget i januar.

Høyre har tidligere forsikret om at Statskogs eiendommer ikke skal selges til private investorer, at jakt- og fiskeinteresser ikke vil bli berørt og at skogeiendommene som skal selges, er små.

Saken skal behandles i Stortinget etter mandagens fremleggelse. (©NTB)