Får fylkeskommunen det som de vil, er det fritt fram for NRS å doble oppdrettsvolumet i Altafjorden. Det skjer i så fall på den lokaliteten som NRS selv mener er den aller beste for dem, der de har 14 merder og ønsker å øke mengden laks.

– Denne holdningen fra fylkeskommunen gir lokaldemokratiet få muligheter til påvirkning, sier ordfører Laila Davidsen til Altaposten.

Fylkeskommunen gjør et poeng av at lokaliteten Mortensnes ligger fem kilometer utenfor grensen for nasjonal laksefjord og at den ligger i et område avsatt til akvakulturvirksomhet.

Innvendinger fra kommunen

Fylkesmannen har tidligere gått inn for konsekvensutredning, fordi det er en rekke forhold som kan bli påvirket av en økning på Mortensen fra 3.600 tonn til 7.200 tonn oppdrettslaks.

Selv om det ser ut for at det er snakk om en dobling, vil NRS trekke inn lokaliteten kalt Elva og legge ned 1.800 tonn fisk der, i sum blir dermed økningen i fjordbassenget «bare» 1.800 tonn.

Fylkesmannen mener det bør konsekvensutredning til, det samme mener Alta kommune. Fylkesmannen har fokusert på naturmangfoldet i sin tilbakemelding, mens Alta kommune fokuserte på mulig effekt av en oppdrettsøkning på villaksen og situasjonen for lakselus. Også mulig påvirkning for sjølaksefiskerne, mente Alta kommune burde utredes nærmere.

Fylkeskommunen slår fast at verken laksen eller sjøørret er truede arter og at de derfor ikke trenger spesielt vern.

Godt nok grunnlag

Konklusjonen i fylkeskommunens saksbehandling så langt, er at de mener dokumentasjonen fra NRS utgjør et godt nok grunnlag for å tillate en utvidelse av lokaliteten.

«Forvaltningen har andre virkemidler og muligheter til å pålegge søker eventuelle ekstra undersøkelser, dersom kunnskapsgrunnlaget ikke ansees tilstrekkelig», skriver næringssjef Hilde C. J. Mietinen i fylkeskommunen i et brev til NRS og Alta kommune.

Næringsavdelinga i fylkeskommunen har «besluttet at det ikke skal gjennomføres KU, søknaden vil i løpet av kort tid bli oversendt Alta kommune for offentlig utlegging og behandling».

Få lokale muligheter

Ordfører Davidsen er ikke spesielt glad for fylkeskommunens holdning og konkluderer med at svaret fra fylkeskommunen er i tråd med et kommunen har opplevd tidligere ved liknende søknader.

– Dette er uforutsigbart og det gir lokaldemokratiet liten mulighet til å finne svar i denne jungelen av ulike oppfatninger av hva som kan være konsekvensen av slike økninger innenfor oppdrettsnæringa. Vi har tidligere opplevd at Finnmark fylkeskommune har lyttet til kommunen og fylkesmannen, men at de deretter har blitt overstyrt av Fiskeridirektoratet, sier Davidsen til avisa.