– Det har kommet flere telefoner til helsestasjonen fra foreldre som tidligere ikke har tatt vaksine til ungene sine, men som nå har ombestemt seg. En forelder har også ringt og lurt på om det er mulig å få vaksinen før den egentlig skal settes, sier Karina Johansen, helsesøster i Alta kommune.

Liten storm

Også lenger sør i landet opplever helsestasjoner en liten storm av tidligere vaksineskeptikere.

– Vi har hatt en liten storm av folk som ringer, sier fagsjef for forebyggende helse blant barn og unge i Nesodden kommune, Ingerlise Skarø til NTB. Nesodden har hatt lavere deltakelse i vaksineprogrammet enn gjennomsnittet i Norge. Men meslingutbruddene i Tyskland og USA har ikke gått upåaktet hen.

– Vi har hatt noen eksempler på at hele familien lar seg vaksinere, sier Skarø.

Mener kusma er ufarlig

Karina Johansen sier til Altaposten at det er noen foreldre i Alta som ikke har tatt vaksiner på barna sine.

– Årsaken er at de mener at sykdommer som meslinger, kusma og røde hunder ikke er så farlige. At det er vanlige barnesykdommer, som de vokste opp med da de selv var små, forklarer helsesøsteren.

MMR-frykten

Hun sier at skepsis mot vaksine går i bølger, og at det dreier seg om frykten for bivirkninger fra vaksinene.

– Det begynner å bli noen år siden MMR-vaksinen (vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder red.anm)  var omdiskutert, fordi en lege hadde skrevet en rapport om hvor skadelig den var. Etterpå viste det seg at det ikke var hold i rapporten.

– Hvor farlig er det å ikke la seg vaksinere?

– Det er ikke sykdommene i seg selv som er farlige, men komplikasjoner som kan oppstå som følge av sykdommene. Som for eksempel hjernehinnebetennelse, rubella, sterilitet og fosterskader, sier Johansen, som ikke vil mene noe om hvorvidt man bør vaksinere barna sine eller ikke.

– Vi må følge folkehelseinstituttets anbefalinger.

– Kan du forstå at foreldre kan være skeptiske til vaksiner?

– Ja, det er ikke uforståelig. Særlig når det kommer motstridende informasjon. Men på generell basis vil jeg si at folk må være kritiske til hvor de henter informasjon.