For snart to år siden begynte Eriksen Hanboe i Alta Unge Høyre & Høyres Studenter Alta jobben med å få på plass et mobbeombud som skulle jobbe for å forhindre mobbing på fylkets videregående skoler. Nå har saken fått gjennomslag i Finnmark Høyre og også fått plass i fylkestingsprogrammet.

– Det er på høy tid at vi får et mobbeombud i fylket, sier han.

Nøytral tredjepartFinnmark har i lang tid vært det fylket hvor flest opplever mobbing i skolen. Eriksen Haneboe tror et mobbeombud både kan forhindre mobbing, men også bistå i saker hvor en situasjon allerede har oppstått.

– Et mobbeombud skal være en nøytral tredjepart, som blant annet skal kunne mekle mellom mobber og mobberoffer, sier han, som tror det faktum at så mange dropper ut av videregående skole, blant annet kan ha sammenheng med mobbing.

– Mobbing ødelegger skoledagen til de elevene som blir mobbet og da ser de det kanskje som en enklere løsning å ikke gå på skolen i det hele tatt, tror Eriksen Hanboe, som også foreslår et annet tiltak for å få ned statistikken over de som ikke fullfører videregående utdanning.

Suksess i Buskerud– En annen ting som jeg leverte forslag om, og fikk gjennomslag for, var å muligens etablere arbeidsinstitutt i Finnmark etter modell fra Buskerud. Et tiltak som jeg håper blir gjennomført, og vil påvirke drop out-statistikken i Finnmark, forteller Eriksen Hanboe.

Han gikk på videregående i Buskerud og fikk på nært hold se hvilken suksess et slikt arbeidsinstitutt har vært der.

– Jeg har snakket med mange som har faktisk har fullført videregående etter å ha fått hjelp fra Arbeidsinstitiuttet, forteller Eriksen Hanboe.

Arbeidsinstituttet i Buskerud (AIB) er et styrkebasert og praksisnært læringssted for ungdommer som for en periode trenger et annet tilbud enn den ordinære videregående opplæringen. I korte trekk bygger arbeidet på positiv psykologi og sammen med eleven finner instituttet en vei videre. I løpet av et skoleår er 170 -180 ungdommer i AIB, som har flere verkstedtilbud, blant annet mekaniske fag, kantine- og catering, media og design og håndverk, som skal få skolelei ungdom interessert i fag igjen.

Høyere mål– Jeg synes jobben som hittil har vært gjort for å få flere ungdommer til å fullføre videregående, har vært slett, sier Eriksen Hanboe.

De siste tre årene har antall elever som har fullført og bestått eksamen i de videregående utdanningsprogrammene i fylket har økt fra 48 prosent til 56 prosent, men Eriksen Haneboe og Alta Unge Høyre har et langt høyere tall enn det i sikte.

– Det er vedtatt i resolusjonen at 80 prosent skal fullføre videregående skole, sier han.