Slik utsiktene er per dags dato vil plassene være fylt opp i løpet av mars. Pasientene kommer nå inn på løpende bånd fremover, forteller daglig leder Trude Rød ved Finnmarkskollektivet til Altaposten.

Proppen borte

Altaposten skrev tirsdag at landsorganisasjonen «Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon» slo alarm på vegne av institusjonen i Alta.  I brevet gikk organisasjonen til frontalangrep på Helse Nord for at de ikke hadde brukt Finnmarkskollektivet (FK) fullt ut.

«Nå får vi tilbakemeldinger om at Helse Nord ikke bruker plassene de har kjøpt. Kollektivet må i verste fall legge ned før det har fått startet opp. Dette til tross for at vi vet at folk i nord har behov for dette tilbudet», het det i brevet fra Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO).

Helse Nord avviste det hele som krisemaksimering og slo fast at det ikke var grunnlag for påstandene om foretaket ikke ville bruke Finnmarkskollektivet. Samtidig ble det fra Helse Nords side lovet et tett og tillitsfullt samarbeid med rusbehandlingsinstitusjonen i Langfjord.

Bedring etter medieomtale

Etter at Altaposten henvendte seg til Helse Nord for en kommentar til problemstillingen, og saken kom på trykk, har tilgangen på pasienter løsnet. I følge kontrakten skal Helse Nord kjøpe inntil 10 behandlingsplasser, åtte for yngre personer og to plasser for eldre misbrukere med lengre rusavhengighet bak seg. Fra åpningen og fram til inneværende uke har anslagsvis kun 20 prosent av kapasiteten i kontrakten vært benyttet. Tirsdag var kun fem av ti plasser tatt i bruk. Helse Nord hadde ikke utnyttet behandlingskapasiteten ved FK til tross for at behandlingstid og fristbrudd for rusbehandlingen i helseregionen økte i perioden siden Finnmarkskollektivet i november ble reåpnet.

Daglig leder Trude Rød ønsker ikke å kommenterer hvor proppen i tildelingssystemet har sittet, og hva som er årsaken til at pasienttilgangen lenge var lav. Etter at media tok tak i saken har ting endret seg og de ansatte ved kollektivet ser nå framover.

– Jeg konstaterer at henvisningene begynner å strømme på, og det er vi veldig glade for. Bare denne uken har Helse Nord henvist fire til behandling hos oss, konstaterer Rød.

Hun gir Helse Nord ros for at helseforetaket har vært løsningsorientert.

– Jeg har en svært god dialog med Helse Nord i forhold til de utfordringene som vi har, og jeg opplever at vi jobber sammen for å få ting til. Så alt i alt har dette vært en fin uke for Finnmarkskollektivet.

Ikke oppstartstilskudd

Styreleder Svein Iversen fotalte tirsdag at en institusjon i sør som driver samme type langtidsbehandling, og som ble gjenåpnet samtidig som Finnmarkskollektivet, hadde fått ekstra drahjelp fra kontraktspartner Helse Sør-Øst. For å avhjelpe at blant annet kontraktskapasiteten ikke ble utnyttet fullt ut hadde institusjonen fått et oppstartingstilskudd.

Etter det Altaposten erfarer har ikke Helse Nord foreløpig vært villig til å innrømme Finnmarkskollektivet samme type økonomisk hjelp.