Det er spørsmålet som reises både fra politikere og administrasjon i Alta kommune.

– Jeg klarer ikke helt å se hvorfor Finnmark fylkeskommune har brukt så mye energi inn for å få ESA til å konkludere med at  utbyggingen og leieavtalen er ulovlig statsstøtte. Mitt inntrykk, ikke minst etter de samtaler jeg har hatt med fylkesordfører Runar Sjåstad og det som framkom i fylkestinget da avtalen om utbygging ble behandlet her, er at dette er et prosjekt som Finnmark fylkeskommune har stor interesse av å få realisert, sier ordfører Laila Davidsen i en kommentar.

Nye spilleflater

I stedet for at fylkeskommunen skulle bygge sin egen hall i forbindelse med utbyggingen av Alta videregående skole, ble det innledet et samarbeid mellom Finnmark fylkeskommune,  Alta kommune og driftsselskapet Finnmarkshallen AS om en hallutbygging. Spleiselaget gjorde alle til vinnere. Fylkeskommunen slapp unna investeringer på  rundt 100 millioner kroner, mot å gå inn med et investeringstilskudd på 35 millioner kroner til Finnmarkshallen. I tillegg vil eksisterende leieavtale bli noe utvidet og forlenget.

Nå har fylkeskommunen konkludert med at kontrollorganet ESA, til tross for en måneds granskning, ikke frikjenner de ingåtte avtalene for ulovlig offentlig støtte og konkurransevridning. Det skjer etter at fylkeskommunen har bedt ESA granske leieavtale og driftstilskudd.

– Jeg vet at administrasjonen har jobbet med å få avklart at de avtaler som gjøres holder juridisk i forhold til EU og ESAs regelverk, bekrefter fylkesordfører Sjåstad, som er svært kritisk til at ESA-regler skal kunne stoppe et svært viktig samfunnsprosjekt hvor det kun er minimale kommersielle interesser.

– Fylkeskommunen er problemet

Kommuneadvokat i Alta,Torbjørn Saggau Holm, har jobbet intenst med saken siden den for rundt en måned siden tok av og havnet på kontrollorganet ESAs bord. Han mener vinklingen til fylkesordføreren i gårsdagens Altaposten blir feil.

– Det er ikke ESA eller EØS-avtalen som er problemet. Derimot er det fylkeskommunen sin forståelse av regelverket, fylkeskommunen sin saksbehandling og fylkeskommunen sin iver etter å fremme saken for ESA som er problemet og årsak til at utbyggingen nå har strandet, hevder Saggau Holm.

Han viser til at det er fylkeskommunen på eget initiativ som har valgt å komplisere saken i forhold til EU/EØS-regelverket.

– Etter vår oppfatning er leien og driftstilskuddet innenfor regelverket, men til tross for dette, har fylkeskommunen stanset hele prosjektet og fremmet saken for ESA. Men i svaret fra ESA blir saken avvist, hevder Saggau Holm.

Likevel har fylkeskommunen trukket tilbake en leieavtale som de har signert,  og som danner grunnlag for utbyggingen av hallen.

Skal undersøke

Fylkesordfører Runar Sjåstad har overforf Altaposten kontant avvist at fylkeskommunen har et ønske som å trenere leieavtalen, eller ønsker å bruke ESA for å presse fram en reforhandling.

– Dette er en sak som vi må få på plass. Jeg skal øyeblikkelig ta kontakt med vår administrasjon for å få full oppdatering. Jeg har de siste ukene ikke ofret denne saken mye tid, fordi jeg trodde at alt var på plass. Dette er et spleiselag som alle tjener på, hevder Sjåstad som er klokkeklar på at fylkeskommunen ikke har gitt ved dørene i forhandlingene med Alta kommune og Finnmarkshallen.

– Leieavtalen og investeringstilskuddet er ingen gavepakke til Finnmarkshallen og Alta kommune. Fylkeskommunen kommer veldig bra ut,  klargjør Sjåstad.