Helgas elveting bestemte allerede nå at sommerens fiske blir redusert.

Altalaksen i fare

De dårlige fangstene i Altaelva de siste årene gjør at elvetinget, altså medlemmene i Alta laksefiskeri interessentskap, allerede nå mener laksen bør beskyttes.

- Døgnkvoten har de siste årene ligget på maksimalt tre laks. Kommende sommer blir makstallet to. Medlemmene våre er alvorlig bekymret for det oppdrettsnæringen påfører den lokale laksestammen av problemer. Derfor reduseres uttaket allerede nå. Det er et føre-var-prinsipp. Vi vil ikke vente til ut på sommeren før avgjørelsen tas, opplyser daglig leder i ALI, Tor Erland Nilsen.

De to siste somrene har ALI midt på sommeren innført regler hvor blant annet hofisk over sju kilo skal settes tilbake i elva, grunnet lite oppgangs- og gytefisk i elva.

Elvepenger til fiskefelle

Nilsen ledet elvetinget for første gang. En opplevelse han synes gikk fint.

- Veldig artig. Dette gikk fint, opplyser han.

En av de viktigste sakene som ble behandlet var at ALI valgte å gå ned på elvepengeutbetalingen, for å bruke noen av midlene på å fange oppdrettslaks.

- I 2013 fikk medlemmene utbetalt 22.500 kroner. For 2014 går elvepengene ned til 20.000 kroner. Dette gir ALI 431.625 kroner som nå skal investeres i ei fiskefelle for å fange oppdrettslaks. Vi jobber med en modell der vi henger fella fast i gitteret helt øverst i Sautso, ved innløpet til tunnelen til kraftverket. I fjor sto det mye oppdrettsfisk der, sier han.

Ikke så streng i kriseår

Mange ALI-medlemmer strykes i vanskelige avlingsår. Nå kan det bli lettere å «overleve» som ALI-medlem.

For å ha rett til å bli opptatt som medlem i ALI må man oppnå gressproduksjonsmål for eiendommen man eier som ligger i Altadalen, ved Altaelva.

- Vi har gjort en endring i regelverket hvor begrepet "normalår" tas inn. Ved dårlige avlingsår skal det bli mer rettferdig behandling av de som ligger i grenseland på fôrkontrollen. På den måten kan medlemsskapet lettere og mer rettferdig kunne opprettholdes, forklarer daglig leder i ALI, Tor Erland Nilsen.

Innmeldinga kraftig opp

Det ble også gjort flere andre endringer i regelverket. Blant annet blir det dyrere å melde seg inn som ALI-medlem.

- Tidligere har det kostet 300 kroner i avgift når man blir tatt opp som medlem. Nå er dette endret til 10 prosent av forrige års elvepenger. Ble det utbetalt 20.000 kroner til hvert medlem, vil innmeldingsavgiften året etter bli på 2.000 kroner. Men det får man jo rask igjen da. Den forrige summen har vært så lenge jeg kan huske, så den burde vært indeksjustert for lenge siden, mener Nilsen.

Firma får ikke være medlem

Flere ganger tidligere har bedrifter som eier en eiendom langs Altaelva søkt om å få bli medlem i ALI.

- Dette har vi følt at vi må ta en endelig beslutning rundt. Medlemmene kom fram til at medlemskap i ALI skal være personlig. Som tidligere vil derfor søknader om medlemskap fra bedrifter bli avslått, påpeker selskapets daglige leder.

I vedtektene ble også uttrykket formann, fjernet. Fra nå skal det hete styreleder. Hans Christian Kjeldsberg sto på valg som styreleder, men ble stemt frem til å fortsette. Nestlederen er det styret selv som konstituerer. Karianne Johansen har vært nestleder, og er en kandidat til å få fortsette. Ellers består styret av styremedlemmene Bent Håvard Romsdal (ny for Wenke Bellika Nikolaisen), Ole Alfred Larsen, Rune Haldorsen, Tor Inge Lethigangas, Paul Kristian Olaussen.