Nerdal fra Bergen er trippel norsk mester i slegge, med en pers på 73 meter. Søndag flyttet han til Alta for å jobbe hos Ascella. Sjefen hans, Bjørn Tore Hagberg, som har hytte i Silis, roper et varsku til hyttenaboene før neste påskekonkurranse.

– Cato Knudsen har vunnet melkespannkastingen i alle år. Her her han endelig fått en utfordrer, sier Hagberg og humrer godt.

NORGES BESTE: Steffen Nerdal har kastet slegga 73 meter. – Han skal få bryne seg mot de beste i melkespannkasting i Silis senere i vinter, humrer hans nye sjef, Bjørn Tore Hagberg. Foto: Vidar Kristensen

Så kjedelig er melkespannkastingen i Silis blitt etter at Knudsen har vunnet absolutt alle konkurransene, at man har gått over til skallekasting. Men når Hagberg kommer til hyttegrenda med sin nyansatte champion, er det bare å hente fram spannet igjen.

Tror du Nerdal har en sjanse til å bli champion i Silis? Titt på youtube-videoen og vurder selv.

Advarte mot Alta

Bergenseren Steffen er så heftig begeistret for Alta at han skjemmes over det elendige rådet han ga kameraten Hans Fredrik i fjor sommer.

– Jeg sa til Hans Fredrik at han aldri i livet måtte finne på å flytte opp her. En så sosial, omgjengelig og aktiv person som han ville slite med det mørke og dystre her oppe i nord. Påsto jeg. Men han hørte ikke på meg. Og godt var det. Et halvt år senere er det flaut å tenke på hvor uvitende jeg var, sier Steffen Nerdal (29).

Søndag kom han selv nordover fra Oslo, til sin nye leilighet i Holstlia og nye jobb i Ascella. Barndomskompisen Hans Fredrik Hag (29) har allerede vært i byen siden 1. september, da han begynte i jobb hos Kreativ Industri, og kjæresten ble fastlege i byen. Også han kom fra trygg og god jobb i Oslo.

Vi treffer duoen i Kunnskapsparken, der begge har sin arbeidsplass i kompetansebedrifter skapt og drevet fram av dyktige Alta-gründere.

Tonen er en helt annen enn for bare et halvt år siden.

Overrasket over Alta

– Vi har begge hatt skolegang og arbeid i USA, Bergen og Oslo, og hadde aldri vært nord for Trøndelag. Som søringer flest trodde vi på alle fordommene om Finnmark, og som sagt trodde jeg Hans Fredrik var gal da han annonserte flytting til Alta. Men så kom jeg opp her på besøk ei helg i oktober og fikk se Alta med egne øyne. Da var jeg solgt. Mandagen etter fant jeg en jobbannonse fra Ascella, og nå er jeg her, klar for en utrolig spennende jobb og fantastiske fritidsmuligheter, sier Nerdal.

Hag humrer lett i skjegget. Det er stas å få kompisen nordover. Begge to har utvidet perspektivet sitt. Det  mener de flere sørpå kan gjøre. De lover å spre budskapet om de unike mulighetene som finnes i en – for mange – ukjent del av Norge.

– Mytene lever, og terskelen for å dra nordover er høy. Jeg tror mange ikke skjønner hvilke muligheter som fins her, sier Steffen og trekker fram det som har overrasket ham:

  • n Byen har en stor ung befolkning og er større enn han trodde.

  • Det fins både en stor kino, kafeer, restauranter og utesteder her.

  • For dem som er hekta på fiske er mulighetene enorme.

  • Næringslivet er dynamisk og innovativt.

  • Byen har en kunnskapspark som er fylt opp med kompetansebedrifter og børsnoterte selskaper.

– Jeg meldte flytting før nyttår, slik at jeg kan være med på laksekorttrekninga, gliser Steffen, som allerede under besøket i oktober fikk prøvd fisket på fjellet og i fjorden. Til 30-årsfeiringen har han invitert sju kompiser til ei helg på Jotka fjellstue.

– Du skal ikke se bort fra at vi klarer å rekruttere et par kompiser til nordover, sier Hans Fredrik.

Får mye tillit

Steffen mener en stilling som den han har fått i Ascella aldri ville kommet hans vei sørpå.

– Å lede markedsarbeidet i Ascella er en unik mulighet for meg, i et firma som imponerer stort. Jeg får opparbeidet en kompetanse som mine jevnaldrende aldri vil få maken til. Det er først og fremst jobben som trekker meg til Alta, så er alt det andre her en bonus, sier kraftkaren, som er tre ganger Norgesmester i sleggekast, og nylig meldte seg inn i Høyre.

– Jeg ønsker å engasjere meg i politikken. Blant annet brenner jeg for å forbedre insentivordningen for de som vil jobbe i Finnmark, sier Steffen, som naturligvis har førstehåndskunnskap om hvilke insentiver som funker.

Hans Fredrik er egentlig jurist, men sier han trives veldig godt med å drive med forretningsutvikling i Kreativ Industri. Her jobber han mot gründere, og får ha prosjektansvar.

– Det er spennende, jeg får mye ansvar og tillit, forteller Hans Fredrik

Bergenserne ser på seg selv som ressurser Finnmark har bruk for. Og skulle det gå skeis og de må flytte sørover igjen, vil de ha tilegnet seg kompetanse som andre områder av Norge vil kunne bruke.

– Vinn-vinn, mener kameratene.

– Det er ikke slik at dere bare bruker muligheten i Alta som springbrett til andre jobber i Oslo?

– Nei, absolutt ikke, dette er en mulighet for å få utfordrende og gode oppgaver der vi raskt får innflytelse. Vi er ikke kommet nordover med noen tidsbegrensning, vi er kommet for å gripe unike muligheter i et innovativt næringsliv. Alt ligger til rette for at vi kan være her lenge, mener Hag.

SPÆÆÆNNENDE: Siviløkonom Steffen Nerdal og jurist Hans Fredrik Hag har funnet seg til rette i Kunnskapsparken. Det eneste bergenserne er sorry for i sin nye hjemby er at Alta rykket ned, for da får de ikke sett Alta-Brann i Finnmarkshallen. Foto: Vidar Kristensen