Hannjerven «Ind2869» var ikke redd for å legge ut på langtur da han i mai 2013 ble registrert i Tana i Finnmark. I januar og april året etter befant han seg helt nede i kommunene Skjåk og Luster ved Sognefjorden. Det tilsvarer en vandring på 125 mil i luftlinje og er ny rekord, skriver Rovdata.

– Dette er den lengste vandringen av en jerv vi noen gang har registrert. Den forrige rekorden tilhørte en hannjerv som tilbakela 80 mil i luftlinje fra Kiruna i Sverige til Alvdal i Hedmark, som jo i seg selv er imponerende langt. Han må nå se seg grundig slått med 45 mil, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Den rekordlange vandringen til Tanajerven er dokumentert gjennom innsamling og DNA-analyser av biologiske prøver fra jerv. I mai 2013 ble det funnet en hårprøve i Tana kommune, som viste seg å stamme fra hannjerven. I januar 2014 ble samme jerv påvist gjennom funn av en prøve i Luster kommune i Sogn og Fjordane, og i april samme året ble den påvist i Skjåk kommune i Oppland. Dette er også de foreløpig siste funnene av individet.

– Vi vet ikke om jerven fortsatt er der den var i fjor vår eller om den har vandret videre. Vi vet heller ikke om den fortsatt er i live. Dette er spørsmål som den videre innsamlingen av prøver og DNA-analyser kan gi svar på, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.