– Det er jo overalt! Både ny og gammel piggtråd, utbryter de 12 år gamle klassekameratene Jonas Bjørkli og Morten Høydahl Severinsen i Saga mens de tar med Altaposten på en omvisning i deres nærmiljø.

Fra krigens dager

Guttene har fått nok av de mange piggtrådgjerdene på skoleveien, og har derfor sendt  et brev til ordfører Laila Davidsen hvor de ber Alta kommune om å ta grep.

– Hitler hadde fangeleir rett her borte. Så derfor hadde de menneskepiggtråd, så ikke fangene skulle rømme, forteller 12-åringene.

Og Jonas og Morten er ikke i tvil om at piggtråd burde vært helt forbudt.

– Vi har mange ganger funnet pels og fjær etter dyr og fugler i piggtråden. Bare se her; dette må være elgpels, tror Jonas og peker ut noen lyse hårstrå som har kranset seg rundt en pigg.

Rev opp jakka

– Vi er ganske irriterte. Vi har har lest på nett at det ikke er lov med piggtråd i by og der hvor det er mange som ferdes. Piggtråden må heller ikke være satt opp sånn at den skader dyr, men det gjør disse gjerdene, konstaterer Morten, som selv har fått en dunjakke ødelagt, etter at han kom litt for nært piggtråden.

– Hvis man sykler og faller, kan man skade seg ganske stygt. Piggene går fort inn i huden på deg, legger 12-åringen til.

– Prisverdig

Guttene fikk kjapt svar hos ordføreren, som vil ha fokus på piggtråd under årets miljøuke.

– Det er prisverdig at disse guttene er så ansvarlige og bekymrer seg for sikkerheten til både mennesker og dyr, kommenterer Laila Davidsen.

Miljøsjef i kommunen, Jon-Håvar Haukland, er også glad for engasjementet, og ber om publikums hjelp til å rydde opp.

– Vi vil starte på arbeidet under miljøuka. Da blir det Aksjon piggtråd, lover Haukland.