Onsdag denne uka ble det klart at Alta er innenfor Nordnorsk Petroleumsråd.

– Med tanke på Alta ikke fikk plass da rådet ble etablert, etter at vi var lovet å komme med, er det bare å takke fylkesordfører Runar Sjåstad jobben han har gjort. Det burde likevel være unødvendig å måtte gå slike omveier for få Alta inn, men det er dessto større glede nå, sier Altas ordfører, Laila Davidsen til Altaposten.

Lovet plass

Nordnorsk petroleumsråd ble dannet  første halvår 2013. Den gang satt hammerfestpolitiker Grete Ernø Johansen sentralt i Ap og hadde posisjonen som fylkesråd i Finnmark. Ernø Johansen forespeilet først at Alta skulle være med. Det valgte Ernø Johansen å endre på, og Nordkapp kom inn i stedet for Alta. I ettertid ble det klart at fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) holdt Alta som en av Finnmarks tre representanter i rådet sammen med Sør-Varanger og Hammerfest. Ernø Johansen ville det imidlertid annerledes, og det hele endte med at Nordkapp fikk plassen som var tiltenkt Alta.

Fikk Alta inn

Onsdag i denne uka var Sjåstad i Nordland for å delta i rådsmøtet til Nordnorsk Petroleumsråd. Han ba tidlig om et formøte med sine fylkesordførerkollegaer fra Troms og Nordland.

– Det handlet om å finne en åpning for å få Alta inn. Mitt forslag var at hvert fylke skulle få økt sin fylkeskvote fra tre til fire kommuner. Det fikk jeg aksept for, og i rådet etterpå ble en utvidelse vedtatt. Jeg mener at Alta naturlig hører hjemme i Nordnorsk Petroleumsråd, ikke bare på grunn av kjøttvekta, men først og fremst fordi Alta har mye å bidra med, forklarer fylkesordføreren og summerer opp følgende kvaliteter: En meget sterk anleggsbransje som har god innretning mot gass- og oljeaktiviteten, Kunnskapsparken med et sterkt kompetansemiljø, campus av Norges Arktiske Universitet, et oljemiljø bygd opp i og rundt North Energy, oljeselskapet fra Finnmark.

Takker

Både ordører Laila Davidsen og Runar Sjåstad mener at Nordnorsk Petroleumsråd blir en viktig arena for å påvirke viktige strategiske avgjørelser med tanke på gass og oljeaktiviteten i nord.

– Rådet representerer en stemme som både myndigheter og næringen vil lytte nøye til, er vurderingen til Sjåstad.