Over hele landet gikk arbeidstakere til politisk streik i to timer i går for å markere kamp mot endringer i arbeidsmiljøloven. I gruvebedriften Sibelco på Stjernøya hadde streiken nær hundre prosent oppslutning, men det litt oppsiktsvekkende var at arbeidsgiveren valgte å ikke trekke de streikende i lønn.

– Det er først og fremst en understreking av at vi her ute på Stjernøya gjennom mange tiår har hatt ordnede forhold, og full etterlevelse av arbeidsmiljøloven. Forholdet mellom ledelse og arbeidstakere er derfor ekstremt godt. Når ledelsen velger å ikke trekke de streikende i lønn, tolker vi ikke det som at de er enig i streikebudskapet og stiller seg solidarisk med de streikende. Det er et resultat av samarbeidsforholdet her ute, sier hovedtillitsvalgt Øystein Pedersen.

Advart av NHO

Etter det Altaposten har grunn til å tro, har ledelsen ved Sibelco på Stjernøya hatt kontakt med NHO etter at klubben tok opp spørsmålet om lønnstrekk. Rådet fra NHO var at de ansatte ikke burde få betalt av bedriften under streiken.

Altaposten har forsøkt å komme i kontakt med verksdirektør Ove Sollid, men direktøren har vært forhindret fra å kunne kommentere saken innen vår deadline. De ansatte er imidlertid klare på at de ikke regner med Sibelco-ledelsen blant sine støttespillere for streiken.

– For streikeviljen hadde ikke spørsmålet om lønn i to timer noen betydning. Kampviljen blant de ansatte er veldig stor. De ser at arbeidsministeren og regjeringen ikke har noen betenkeligheter med å gå til angrep på innarbeidede rettigheter, og at trepartssamarbeidet som har vært så viktig for å få ryddige forhold på norske arbeidsplasser ikke prioriteres, sier hovedtillitsvalgt Pedersen og legger til:

– Hos oss er de fleste LO-organisert i Stjernøy Nefelinarbeidsklubb, men i denne saken har YS og Unio vært likeverdige parter bak gårsdagens politiske streik. Det burde fortelle at arbeidstakerne unisont stiller seg bak at en svekkelse av loven er uakseptabelt.

Stod ikke stille

Med kommunikasjonene ut til Sternøya var det aldri aktuelt for de streikende å delta i fellesarrangementet inne i Alta by. I stedet ble arbeidet lagt ned og arbeiderne samlet seg ved verket. Totalt er det 77 aktive medlemmer i klubben, og sammen med pensjonerte medlemmer teller Stjernøy Nefelinarbeidsklubb 107 stykker.

Mellom klokken 14.00 og 16.00 utførte ikke de streikende noe arbeid. Produksjonen i verket gikk tilnærmet normalt, mens feil og korrigeringer ikke ble utbedret før etter streikeslutt. Nedkjøringen i skiftbyttet i knuserhallen gikk som normalt, men full produksjon var ikke i gang før etter klokken 16.00.

I forhandlingene med ledelsen ble det gjort avtale om at de av arbeiderne som ikke var organisert skulle kunne utføre utbedringer dersom feil oppstod. Dette fikk full aksept hos de streikende, og sikret at bedriften ikke ble rammet urimelig økonomisk.