En mann i 30-årene bosatt i Kautokeino kommune var tiltalt for to grove trusler mot tre personer, to kvinner og en mann, da han møtte for Indre Finnmark tingrett nylig. Tiltalte og de to kvinnene er i slekt med hverandre, og de er alle tre reindriftsutøvere.

Ifølge tiltalen gikk det fram at påtalemyndigheten mente mannen hadde gjort følgende:

  • 21. august 2013 i et område i Alta løsnet han to skudd cirka 200 meter unna, før han kom kjørende og uttalte «jeg skulle skyte dere midt i panna» til en kvinne og en mann.

  • 22. september 2013 i et område i Alta truet han en kvinne ved at han holdt et reingevir i hånden, hevet hånda og uttalte at han skulle slå henne i hjel.

Overfor tingretten erkjente mannen ikke straffskyld for de to forholdene.

– Misforsto hverandre

Hva angår det første tiltalepunktet forklarte de fornærmede at de kom kjørende på ATV i et område i Alta kommune. På en bakketopp så de tiltalte. Mens de kjørte opp en annen bakke hørte de skudd. Kvinnen forklarte at hun først trodde tiltalte hadde skutt en nisterein, men da tiltalte like etter kom til stedet sa han ifølge henne «å, er det dere to. Jeg skulle skyte dere midt i panna». På spørsmål om dette stemte svarte tiltalte bekreftende, og begrunnet det med at han trodde det var to andre som kom kjørende.

Kvinnen benektet at noe annet kunne ha vært sagt. Den andre fornærmede, en mann, forklarer seg ifølge dommen samsvarende med kvinnen.

Tiltalte hevdet han sa at «dette kunne gått galt» og at han «kunne skutt dem midt i panna». Tiltalte hevder han svarte benektende på oppfølgingsspørsmålet fra kvinnen.

I dommen går det fram at de to meddommerne mener det er usikkert hva som faktisk ble sagt.

– Det kan ha vært misforståelser i hva som er blitt sagt, konstaterer flertallet.

Rettens mindretall mener derimot at det var bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte truet de to fornærmede, ikke minst siden forklaringen til de to fornærmede er konsise.

Hevdet anmeldelsene var falske

Men når det gjelder den andre trusselepisoden er ikke retten i tvil om at tiltalte er skyldig.

I dommen går det fram at den fornærmede kvinnen jobbet i skillegjerdet. Kvinnen fikk beskjed av en annen reineier å gå inn i tiltaltes rom i skillegjerdet og se om noen rein tilhørende denne reineieren var inne i tiltaltes rom. Kvinnen så en rein hun mente var merket med den andre reineierens merke, og ville ta denne ut av tiltaltes rom. Som følge av dette kom tiltalte ifølge forklaringen bort til kvinnen, bannet og spurte om hun ikke kjente igjen reinmerket. Kvinnen svarte at det var tiltalte som ikke kjente igjen reimerket.

– Fornærmede forklarer videre at tiltalte holder et reinhorn i hånden. Han hever hånden og sier «skal jeg slå deg i hjel», gjengir retten.

På spørsmål fra fornærmede bekreftet tiltalte trusselen ved å si «jeg kan slå deg i hjel her omså».

Tiltalte hevdet i retten at han sa noe helt annet, og benekter å ha kommet med trusler mot kvinnen. Han hevdet i retten at fornærmede må ha misforstått hva som ble sagt, og at de ønsker å få han ut av reindriften – noe som er årsaken til at han ble anmeldt i første omgang.

Betinget fengsel

Retten kommer fram til at drapstrusselen er alvorlig.

– Likevel er retten av den oppfatning at trusselen ikke er av det groveste slaget. Videre er trusselen fremsatt i affekt, i en stresset situasjon ved reinskilling. Det er heller ingen ytre omstendigheter som tilsier at tiltalte hadde til hensikt å gjøre alvor av trusselen, skriver retten.

Uansett er trusselen såpass alvorlig at mannen idømmes fengselsstraff. Retten mener 24 dager er passende. Men blant annet på grunn av at det har gått så lang tid siden den straffbare hendelsen frant sted velger tingretten å gjøre straffen betinget.

Hva angår oppreisning må mannen betale 10.000 i erstatning til kvinnen som ble truet 22. september 2013. De to andre fornærmede innrømmes ingen erstatning.