Av og til er det praktisk å filme langt mot nord. Som da Sveinung Svendsen fra Alta skulle filme TV2-serien. «Tjukken og Lillemor». For med bare to fotografer i følget, var det en utfordring å få med seg nok batterikapasitet, med ski og pulk. Været kan dessuten skifte fra mildvær til 25 minus.

– Fordelen med Grønland, er at ruta ligger langs Polarsirkelen. Da er det midnattsol i hele mai. Dermed satset vi på solceller, forteller Sveinung Svendsen, fotograf i Rein Film AS, som var fotograf for Truls Svendsen og Cecilie Skog på ski over Grønland.

Med 30 71 grader Nord-programmer bak seg, og flere produksjoner med Truls Svendsen, hadde han god erfaring da han fikk jobben med denne produksjonen. Med et svært lite team ble opptakene gjort i mai i fjor. De fleste har et helt støtteapparat med seg på slike ekspedisjoner. Men «Tjukken og Lillemor» hadde bare to fotografer og to hjelpere. 70 kilo kameratutstyr skulle også være med.

– Jeg var mest nervøs for kamerautstyret. Jeg har kamerater som har vært på Nordpolen og Sørpolen, og har hatt med masse batterier. Det hadde ikke vi plass til. Men heldigvis er teknologien kommet så langt, at nå funker det med solcellepanel, sier Svendsen.

Siden flere millioner kroner var puttet inn i prosjektet, var det med en viss spenning han la ut på turen.

Solceller på pulken

Fire store solcellepanel som kunne legges oppå pulken som et liggeunderlag, ble løsningen. Et batteri som tåler ulik spenning under oppladinga, var koblet til. Det fungerte veldig bra.

– Så kunne vi lade opp kamerabatteri, pc-er, gps-trackere og mobiltelefoner. Jeg har ikke hørt om noen andre som har turt å stole på dette før, forteller Svendsen og ler.

Solcellepanelene veide bare om lag ti kilo, og kunne rulles sammen. De brukte bare fire av 20 batterier. Takket være solcellene. Og midnattsola.

– Det var utrolig kult å få det til, synes han.

Batteriet var babyen

– Batteriet blir babyen din. Man pakker det på innerlomma når man ikke skal filme. Nye batterier får ligge på innerlomma en times tid før de settes inn. Mye av dette fant vi ut underveis, forteller han.

Hver kveld ble alt materiale lastet opp, som backup.

Fulgt i ti måneder

Sveinung og medfotografen Kristoffer Fornebo fulgte grønlandsfarerne over ti måneder. Helt fra opptrening og testing, til selve turen.

– Jeg hadde jobba en del med Truls før, på Hurtigruten og Senkveld.

Oppladningen bestod blant annet i å øve på å trekke pulk.

– Vi har gått mye med dekk i Nordmarka, sier han.

En ting var den fysiske anstrengelsen. Fotografene skulle jo også filme, og ha regien.

– Det å hele tiden ha hodet med seg, og ha regien på disse to; Truls som ble sliten og Cecilie som var gravid – det var en utfordrende miks. Men vi fikk mye fint innhold. Det var betryggende å levere det fra oss til prosjektledelsen i TV2, fastslår Svendsen.

Alt ser likt ut

En av utfordringene når man går over en isbre, er at alle dager er like.

– I 20 av 27 dager ser det helt likt ut, med unntak av en og annen bresprekk. Det er déjà vu hver eneste dag. Så skal man finne noe interessant. Det skal komme fra Truls og Cecilie, og fra oss, sier han.

– Hvordan er Truls når han blir sliten?

– Han kan bli ganske mørk og stille. Da lukker han seg inne i hetta og fokkbrillene. Han kan også bli litt gretten. Men han er en stayer og har hodet med seg, forteller mannen som etter hvert begynner å kjenne «den andre Svendsen» ganske godt. For undertegnede er det ikke noe problem å forstå at Truls kan bli sliten. Han gikk tross alt ned 20 kilo på turen...

– Er han fortsatt morsom da?

– Vi synes jo det. Men det er ikke alltid han synes det er like morsomt. Vi krangla jo så busta føyk hele gjengen. Men det var viktig å få lufta det ut. Og vi hadde jo ingen steder å gå. Godt at vi kjente hverandre så godt, sier han.

At serien blir sett av 700.000 seere hver uke, synes fotografen er en super tilbakemelding å få.

– Det er helt fantastisk for et sånt lite program, som ikke har fanskare fra før. Cecilie og Truls trekker seere på hver sin måte, og de har veldig god kjemi, synes han.

– Kommer de i mål?

– Det får vi se neste søndag. Da kommer siste episode, sier Sveinung Svendsen og vil ikke røpe mer om den saken.

Sveinung Svendsen fra Alta har filmet Truls Svendsen og Cecilie Skog på ekspedisjonen over Grønland. Foto: Sveinung Svendsen
Tjukken og Lillemor over Grønland. Med Sveinung Svendsen og Kristoffer Fornebo. Foto: Sveinung Svendsen