– Ingen tvil om at rampen har visst hva de skulle gjøre for å få mest mulig sprengkraft ut av «bomben» de puttet oppi postkassa mi, sier tverrelvdalingen.

Enormt smell

Det var søndag at postkassa ble «herpet» fullstendig.

– Jeg var selv borte, men naboen har fortalt at det var et skikkelig drønn da ladningen gikk av. Jeg synes det er trist at dette sprer seg. Vi vet jo hvor mye plaget folk på Kronstad har vært med nettopp tilsvarende problemer. Jeg ble forfær da dette skjedde også i skjermede Tverrelvdalen. Jeg håper virkelig ikke dette fortsetter, sier Henriksen.

– Har visst hva de gjorde

Henriksen forteller at rampen har testet eksplosivene en gang tidligere, uten like mye hell.

– Jeg fant postkassa med en stor bulk i en dag. Det var tydelig at ladningen ikke var like stor da, som den var på søndag. De lærte kanskje noe. Det er ikke umulig at de har tapet igjen lokket for å få mer sprengkraft. Det er i alle fall ikke tvil om at «bomba» var tapet godt, med gråteip. Man kan se restene av kinesiske tegn på den, så det kan ha vært en rakett de fyrte av oppi postkassa, sier han.

Risikerer fengsel

Ved lensmannskontoret ser ikke politiet med blide øyne på det som fra pøblenes side tydeligvis oppfattes som uskyldige «streker». Alt som eksploderer kan nemlig ha et skadepotensial, både for pøbelen selv og huseieren.

– De som utfører dette må være klar over at slike handlinger er for skadeverk på annens eiendom å regne. Det kan medføre både bøter og fengsel, vurdert av påtalemakta ut fra alvorlighetsgraden. I tillegg er det jo ikke akkurat ufarlig når ting eksploderer og deler kan fyke i alle retninger. Dette gjelder selvsagt både for de som utfører sprengningen selv, og de som kan komme til å bli rammet. Dette er alt annet enn bra og noe foreldre bør snakke med barna sine om. Det gjelder å være tydelige på hva som er akseptabel atferd, påpeker politioverbetjent Svein Tore Nilsen.

I saken som pågikk på Kronstad for en tid tilbake, kom politiet aldri til bunns i hvem de skyldige postkassesprengerne var. Folk i nabolaget mente å ha observert 10-12-åringer ute sent på kvelden og til og med nattestid.

– Langt etter normal leggetid, og en tid som bare voksne med nattarbeid er våkne, legger Nilsen til.

Håper det tar slutt

Leder i Kronstad Vel, Kjetil Vistnes, sier det har vært stille på Kronstad siden siste postkasse fikk seg en karamell like over nyttår.

– Jeg håper virkelig foreldre snakker alvor med barna sine om dette. Det kan virke uskyldig å «leke» med en rakett eller lignende. Men fakta er at man kan påføre seg store skader ved feil bruk av fyrverkeri, advarer han.

– Jeg håper det nå er slutt med dette. Dette oppleves fryktelig for de som utsettes for det. Det er mye mer enn bare pøbelstreker. Slikt påvirker folk mye sterkere enn mange tror. Det oppleves som terror og ødelegger hverdagen for de som blir rammet, hevder Vistnes.