For halvannen uke siden klargjorde politiet hvordan kravene for responstid vil bli i Vest-Finnmark. Disse sier at politiet i 80 prosent av hastesakene skal være på plass maks 30 minutter etter at meldingen kommer inn (for tettsteder mellom 2.000 og 20.000 innbyggere).

For «øvrige områder», altså tettsteder med mindre enn 2.000 innbyggere, er kravet at politiet skal være på plass etter 45 minutter i minimum 80 prosent av utrykningene.

For sør-regionens del (Alta, Loppa og Kautokeino) skal dette løses blant annet ved å etablere døgnkontinuerlig beredskap. Nattskiftene er det mannskap i Alta som skal ta seg av, mens det til «normale tider» vil være flere patruljer på vakt i regionen.

Slipper unna

Tillitsvalgt Magnus Nilsen i Politiets fellesforbund (PF) er ikke begeistret på Kautokeinos vegne:

– Tettstedet Kautokeino skal i utgangspunktet ha 45 minutters responstidskrav. Men du kjører ikke fra Alta til Kautokeino på 45 minutter, påpeker han.

Likevel slipper politidistriktet unna med dette, kravet er nemlig at hele Vest-Finnmark sett under ett oppfyller de oppsatte responstidene.

Nilsen konstaterer at også Loppa ligger for langt unna til å være innenfor 45-minuttersgrensa.

– Men her er tilstedeværelsen lav allerede i dag. Samlet sett tror jeg denne ordningen vil føre til en forbedring for Loppas del. Her har tjenesten de siste årene ikke vært tilfredsstillende, sier han.

Markant dårligere tilbud

Likevel er det ikke Kautokeino som er verst stilt, ifølge Nilsen. Han er mest bekymret på Nordkapp og Porsangers vegne.

– Her snakker man faktisk om at Porsanger og Nordkapp skal ha vakt for hverandre i helgene. Det vil si at det skal rykkes ut over 17 mil, på veiene som er mellom de to stedene. Her vil vi få et markant dårligere tilbud, sier Nilsen.

Kan presses til kutt

PF-lederen påpeker at hele ordningen kan misbrukes.

– Jeg er kritisk til modellen man har kommet fram til, der man sier at så lenge man treffer med medianen samtidig som 80 prosent av hasteutrykningene er innenfor en gitt tidsgrense, er det ikke nøye med de resterende 20 prosent av oppdragene. Jeg er glad det kommer krav om responstid, men synes kravene samlet sett er for snille, sier han.

– Oppdragsmengden i eksempelvis Kautokeino er vel så lav at den kan salderes helt vekk, og likevel vil man være innenfor?

– Det stemmer. Og det går an å misbruke ordningen på denne måten for å spare penger. Men vi har ikke fått noe signal fra vår ledelse om at de ønsker å se på noe slikt. Og jeg har trua på at vi ikke vil se ordningen misbrukt i vår region.

– Men det er likevel verdt å følge med. For med pressede budsjett kan man bli tvunget til å tenke kynisk.

Positive signal

Nilsen stiller seg positiv til signalene fra regionlensmann Øyvind Lorentzen, om at man skal evaluere hele ordningen etter en stund.

– Viser det seg at det blir dyrt og dårlig, så skal vi ikke fortsette med ordningen. Her er ledelsen klar, og det synes vi er godt å vite, sier Nilsen.