Det er NRK Super som allerede har sendt to episoder av den nye barneserien «Hvis jeg var deg».

To barn bytter familie og i de to første episodene reiser William Torgauten (10) fra Fredrikstad til Kautokeino, og Mathis Eira motsatt vei.

– Fantastisk gutt

9. januar gikk første episode som viser Williams tur fra Fredrikstad, via Alta og videre til Kautokeino. Turen ble filmet i november 2013.

Helt alene, uten verken mor, far, tvillingbroren eller lillesøsteren, sto han alene på trappa i Kautokeino da vertspappa og vertsmamma Ole Mathis Eira og Berit Marie Persdtr Eira åpnet sitt hjem.

– Jeg tror det ble et lite kulturkrasj for den flotte gutten. Han var stor i øynene over alt han opplevde. Samtidig var dette en gutt som smilte og var glad og ikke minst stortrivdes hos oss. Han var med på scootertur til reinflokken, laget mat og kastet lasso. Han gjorde alt vi gjør til vanlig. Og da han skulle reise hjem etter fire dager, ville han bli hos oss, forteller Ole Mathis.

– Jeg tror han satte mest pris på at vi ikke levde etter klokka og fastsatte timeplanen når ting skulle gjøres og ikke lang tid i forveien.

Sterke opplevelser

Da William kom til kautokeino, hadde akkurat 12 år gamle Mathis reist sørover, for å bo hos Williams familie i Fredrikstad.

– Mathis har fortalt oss at det var spennende å oppleve hvor store forskjeller det er fra daglivlivet i Kautokeino til hverdagene i Fredrikstad. Han gikk på den internasjonale skolen og måtte snakke mye engelsk.

Ole Mathis er glad de har opprettholdt kontakten med Williams familie i Fredrikstad.

– Vi tekster en del og William har lovet å ta med familien på besøk til oss. Han sa til meg at han godt kunne levd livet sitt slik vi gjør, sier Ole Mathis.

Han tror de ble valgt som vertsfamilie i serien fordi NRK kjenner til dem som mennesker både på det personlige plan og hvordan de fungerer foran kamera fra serien «Reinlykke» som ble produsert i 2008.

MOTSATT: Mathis Eira fra Kautokeino levde et helt vanlig Fredrikstad-liv da han byttet liv med William Torgauten. Han stortrivdes som bygutt langt fra Vidda. Foto: Teddy TV