Ikke på 70 år skal beitene ha vært like gode på vidda som i år. Lite snø og null ising har ført til at dyra kommer lett til reinlavet.

– Nå har ikke jeg levd så lenge, men i min tid har jeg aldri opplevd så gode beiteforhold som nå, sier 27 år gamle Mikkel Mathis M. Eira fra distrikt 34 Abborassa til Altaposten.

Får matfred

Eira, som har blitt kjendis i løpet av høsten med sine friske uttalelser om at «hobbysamene» må bort for at andre skal overleve, er godt i gang med omstillinga. Når 70 prosent av flokken skal til slaktebenken, er det hyggelig at vekta blir bra, og at dyra han får beholde er i god kondisjon.

– Det betyr at reinen får beite i ro og fred, og at simlene som er drektige føder større kalver. Sjansen for at kalvene overlever er også mye større, sier reineieren fra Kautokeino fornøyd.

Få konflikter

Også sjef for reinpolitiet i Vest-Finnmark, Per Valved, gleder seg over at matfatet til reinen er velfylt og lett tilgjengelig. Det betyr mindre kriging over arealene.

– Det sies at det ikke har vært bedre beiter siden 1944, og det er nok noe av årsaken til at vi opplever få konflikter på vidda akkurat nå, også i områder der vi ellers har konflikter, sier Valved.

Ønsker ikke snø

2014 var en katastrofal vinter for reineierne i Vest-Finnmark. Nedisete beiter førte til dyr som ble avmagrede og døde. Mikkel Mathis Eira håper de skal slippe dette i år.

– Det verste som kan skje for oss nå er at det kommer masse snø i mars og april. Da vil simlene måtte bruke mye energi på å leite frem maten, og da er risikoen større for at kalvene bare dør, sier han.

Mattilsynet er glad

Tidligere i år uttrykte Mattilsynet stor bekymring for at mange rein på vidda stod i fare for å sulte ihjel grunnet matmangel. Signalene var klare på at det er for mange rein i forhold til beitearealene.

– At det rapporteres om gode beiteforhold hjelper på situasjonen, sier Hanne Marit Gran hos Mattilsynets i Midt-Finnmark.

Liten oversikt

Hun minner likevel om at vinteren fortsatt er lang og at det ennå kan komme store snømengder.

– Uansett er det bra at reinen har gode beiteforhold nå. Da står de bedre rustet til å klare seg gjennom vinteren, fastslår Gran, som sier at Mattilsynet har liten oversikt over kondisjonen til dyra på grunn av lite slakt.

– Både været og mørketida gjør at det slaktes lite på denne tida av året, minner hun om.