Hadde det ikke vært for at Rune Somby hadde ferie ville fjorårets beslagstall sett enda verre ut for Altas del:

– Ha-ha. Jeg hadde en lengre sommerferie, som nok gjorde utslaget for at tallene faktisk gikk litt ned i fjor sommer. Hadde det ikke vært for det, hadde vi nok hatt en økning, med tanke på at SNO og kystvakta har intensivert kontrollene de siste årene, sier oppsynsmann hos Statens naturoppsyn (SNO), Rune Somby, til Altaposten.

66 garn i Finnmark

Tall fra miljødirektoratet viser at det ble håvet inn 12 kilometer med ulovlig garn fordelt på 431 inndragninger i 2014 i hele landet. Flest ulovlige garnfiskere ble tatt i Troms og Vest-Finnmark, med hele 161 inndragninger.

– Aller verst er det i Troms, men også i Porsangerfjorden er det kultur for å sette mye ulovlige garn, sier Somby, som for hele Finnmarks del hespet inn 66 garn sist sommer. En fjerdedel av disse anslår Somby er beslaglagt i Altafjorden. Herav mange enkeltgarn, men også en del garnlenker ble tatt opp.

– Det vitner om at noen driver med dette for kommersiell virksomhet, og ikke bare til eget bruk.

Ny båt

Beslagene for Alta er ganske stabil, men Somby tror tallene vil øke ettersom det satses mer på denne type miljøkriminalitet. Blant annet er det kjøpt inn to større fartøy i Finnmark. Ett i vadsø og ett i Alta.

– Båten vi har fått er så stor at vi både kan bo og sove der i flere uker av gangen, i tillegg bevilges det mer penger og vi blir utkommandert på flere oppdrag, forteller Somby, som ble utnevnt til skipper for 35-fotingen Polarja i sommer.

Summen blir feil

Å slenge ut et fiskegarn i en stor fjord kan kanskje virke uskyldig, men Somby minner om at det er summen av alle garnene som er problemet.

– Særlig ille er det dersom man fisker opp bestander som tilhører allerede sårbare vassdrag, forklarer betjenten, som viser til Reisaelva som inntil nylig har vært stengt for fiske, grunnet store innhugg i bestanden.

Konsekvenser for lovlige

Det er Miljødirektoratet som har forvaltningsansvaret for sjølaksefisket i Norge. Til sin egen nettside sier direktør for arts- og vannavdelingen i direktoratet, Yngve Svarte, følgende om konsekvensene de store beslagene på landsbasis har:

– Fiskereguleringene blir blant annet fastsatt på bakgrunn av innsiget av laks. Når lakseinnsiget blir lavere på grunn av ulovlig fiske vil dette få konsekvenser for adgangen til å fiske både i sjø og elv i de områdene det gjelder, ved at det innføres strengere reguleringstiltak.

Hyttefolk verst

Ifølge SNO kan det virke som om det er særlig fritidsfolk, som mener seg fortjent til å hente opp egen fisk til hvitvinen.

– Vi ser mye garn i områder der det er mye hytter. Men det er også garn som settes av folk som driver med vidersalg. Det er egentlig vanskelig å vite hvem det er, sier Rune.

10.000 kroner i bot

– Hvilke straffer får de som blir tatt på fersken?

– Det er anmeldelse og bøter, sier Somby, som kan fortelle at bøtenivået i Troms er langt høyere enn i Finnmark.

– I Troms kan du få 10.000 kroner i bot for et lite ørretgarn. Det er kanskje veien å gå også i Finnmark, funderer naturoppsynet, som har ansvaret for en enormt lang kystlinje.

– Finnmarks kystlinje er like lang som en sjettedel av jordas omkrets. Og Norge har den nest lengste kystlinja i verden. Så vi har nok å gjøre.