Altaposten skrev før jul at nye kostnadsanslag for første parsell av avlastningsveien viser kjempesprekk i forhold til tidligere kalkyler. Tidligere har ledelsen i Alta kommune sagt at parsellen Hjemmeluft - Alta sentrum kunne bygges for 180 millioner kroner. Nå tyder alt på at prisen blir opp mot milliarden.

– Vi har gjort nye kostnadsoverslag og har et prisestimat klart. Samtidig er det besluttet at styringsgruppa skal informeres først, og at tallene skal holdes internt inntil styringsgruppa er orientert, sier vegvesenets prosjektleder, Maria Haga, til Altaposten.

Naimak til Alta

Styringsgruppa er innkalt til møte i Alta førstkommende onsdag klokken 14.00. Da vil det bli orientert om planene og de nye kostnadsoverslagene. Etter møtet vil de nye kostnadskalkylene høyst sannsynlig bli gjort offentlige.

Prosjektleder Haga opplyser at styringsgruppa består av regionvegsjef Torbjørn Naimak, Alta-ordfører Laila Davidsen og den nye hovedutvalgslederen for samferdsel i Finnmark fylkeskommune, Remi Strand.

Gir ingen signal

Vegvesenet er i gang med å utarbeide reguleringsplan for første deltrasé av avlastningsveien, strekningen Hjemmeluft-Alta sentrum. Ett av produktene av reguleringsplanen blir et nytt kostnadsanslag.

Nå er atså tallene klare. I et intervju med Altaposten før jul levnet Alta-rådmann Bjørn-Atle Hansen ingen tvil om parsellen Hjemmeluft - Alta Sentrum vil få en pris som vil sjokkere.

– Signalene er klare; denne delen av avlastningsveien kommer garantert ikke til å koste én krone under 800 millioner, var spådommen til rådmannen.

– Jeg vil verken bekrefte eller avkrefte at tallene er i den størrelse som framkom i Altapostens oppslag før jul. Vi har rett og slett ingen kommentar til kostnadene på nåværende tidspunkt, sier prosjektlederen i vegvesenet.

Onsdag kommer fasiten. Flere av de Altaposten har vært i kontakt med sier at prisen sannsynligvis vil avgjøre om eneste mulighet for realisering er bruk av bompenger som delfinansiering sammen med fylkeskommunale og statlige midler. Jo høyere pris, jo mindre er sjansen for å unngå bompenger.

Møter statssekretærene

Representanter for Alta kommune skal tirsdag 13. januar i møte med to av statssekretærene i samferdselsdepartementet. På dagsorden står finansiering og realisering av ny E6 gjennom Alta, noe både samferdselsminister og lokale politikere har antydet vil bli den nye avlastningsveien.