– Jeg er utrolig glad. Dette er en gledens dag. Nå kan vi høste av matfatet Iesjavri, slik våre forfedre har gjort til alle tider,  uten at vi trenger å være redde for at vi gjør noe ulovlig, sier Johnsen til Altaposten dagen etter den prinsipielle domsavsigelsen i Indre Finnmark tingrett.

Mens Johnsen selv ble frifunnet for kjøring til vannet med traktor, ble sønnen, Simen Andre Varsi Johnsen, dømt for flyvning med sjøfly til samme sted.

Møtt av SNO

Det var sankthansaften 2013 at oppsitteren ved Nedre Mollisjok fjellstue og hans sønn tok turen til Iesjavri for å fiske. Formålet med turen var å høste mat til reiselivsvirksomheten familien driver på fjellstua. Johnsen ankom vannet med traktor, mens sønnen Simen Andre kom med sjøfly, for å frakte fisken raskest og ferskest mulig hjem.

Da de kom til vannet ble de møtt av en kvinne fra reinpolitiet og en mann fra Statens naturoppsyn (SNO), som lurte på om de hadde dispensasjon for kjøringen.

Hedvunnen rett

Dette svarte Johnsen avkreftende på, ettersom han mener han og hans familie har hedvunnen rett til å kjøre langs ferdselsveien til Iešjávri. Samtalen videre var ikke under kategorien koseprat og enden på visa var at Johnsen og sønnen ble anmeldt for å ha utøvd motorferdsel i utmark og vassdrag uten tillatelse.

Under rettssaken i Indre Finnmark tingrett desember, la aktor ned påstand om at Johnsen skulle dømmes til en bot på 18.000 kroner, samt sakskostnader på 6000 kroner. Sønnen Simen Andre Varsi Johnsen skulle dømmes til en bot på 15.000 kroner, samt sakskostnader på 3000 kroner. Forsvarsadvokat Trond Biti ba om full frifinnelse for begge.

Gunstige fiskeforhold

Sakkyndig fra aktorates side var Odd Mathis Hætta, som uttrykte bekymring for at motorisert ferdsel kan skade dyre- og plantelivet, særlig om våren etter snøsmeltinga.

Retten tok imidlertid hensyn til Johnsens argumentasjon om at nettopp perioden rett etter at isen har gått er spesielt gunstig, fordi fisken står nært land og fangstene er gode. Retten viste også til at avstanden på 16 kilometer fra fjellstua til Iesjavri tilsier bruk av kjøretøy for at Johnsen skal kunne drive næringsfiske.

De viste også til at små samfunn står i fare for å bli avfolket, dersom man gjør det umulig å bo og høste fra nærområdene.

Samisk sedvane i forhold til høsting fra Iesjavri talte også til Johnsens fordel.

10.000 i bot

Mens Johnsen senior ble frifunnet og slapp saksomkostninger, ble sønnen ble dømt til å betale en bot på 10.000 kroner. Dette begrunner retten slik:

«Reglene for landing med fly i utmark kunne lett vært avklart ved henvendelse til kommune eller fylkesmann. Tiltalte har vist til at hans far mente at de hadde rett til å lande på Iešjávri ut fra deres tradisjonelle bruk. Han måtte uansett være forberedt på at offentlige myndigheter hadde et annet syn på anvendelsen av samiske sedvaner, og at flyvningen derfor kunne resultere i en reaksjon.»

Selv om retten var enig i at bruk av sjøfly på Iesjavri er en lang tradisjon, og kan anses som ledd i viderføring av høstingssedvanen, påpekte tingretten at Høyesterett har lagt til grunn en forholdsvis streng praktisering av hva som skal til før samisk sedvane kan gå foran norsk lovgivning.

Ikke fritt frem

Johnsen understreker overfor Altaposten at han ikke tenker å tøye grensene ved å eksempelvis ta turister med ut på tur i fredningstida, og han forsikrer at han og familien alltid har tatt hensyn til natur og dyreliv når de har høstet fra naturen. Heller ikke reindrifta er skadelidende, ifølge Johnsen.

- vekselbruk av naturressursene er et ideal for økologisk bærekraft på vidda. Gjennom året høster vi og reindfrifta arealene vekselsvis. Vi er ikke i konflikt med reindrifta, men heller med norsk lov, sier fjellstueoppsitteren.