Etter at Nærings- og fiskeridepartementet mandag avviste klagene på tildelingen av grønne laksekonsesjoner, er 20 slike konsesjoner nå endelig tildelt. Oppdrettskonsernet Norway Royal Salmon, som pr i dag har en hovedvekt av sin lakseproduksjon i Altafjorden, fikk ni av disse konsesjonene, til ti millioner kroner pr stk. Det er ennå ikke avklart hvor NRS og datterselskapene i Troms vil sette i drift alle disse konsesjonene.

Ifølge avisa Dagens Næringsliv har konsesjonene en markedsverdi på rundt 50 millioner kr pr stk, slik at samlet verdi er 450 millioner kroner. Rene lottogevinsten, ifølge DN.

En av hovedårsakene til at NRS nådde opp i konkurransen om de grønne konsesjonene, er planen om å sette ut triploid – det vil si steril, ikke forplantningsdyktig laks. Dette er laks som man mener ikke vil true villaksen i elvene ved eventuell rømming.

Flere har vært kritiske til triploid-planene, ifølge DN, blant annet på grunn av fare for deformiteter. Flere konkurrenter klaget derfor på avgjørelsen til faggruppen i Fiskeridirektoratet, til ingen nytte.

– Vi vil følge planene vi har fått godkjent, og regner med å sette ut den første fisken høsten 2015, sier NRS-sjef Charles Høstlund til DN.

Ifølge nettstedet nord24 er både Mattilsynet og deler av næringen selv kritisk til å sette i gang med oppdrett av triploid i stor skala. «Betenkelig», «svært diskutabelt» og «ikke forsvarlig», er dommen fra deler av oppdrettsbransjen.

Ifølge en artikkel hos nord24 viser flere studier at triploid laks dør oftere, blir oftere deformert og kan være mer utsatt for sykdommer. Triploid laks er ikke forplantningsdyktig og har tre kromosomer i stedet for to.