Kuttforslaget fra regionlensmann Øyvind Lorentzen om flytting av to stillinger fra lensmannskontoret i Kautokeino til en døgnvaktberedskap i Alta, opprører og forundrer folk i landets største samekommune.

Vanskelig å skjønne

– Jeg har orientert både politimester Morten Daae og regionlensmann Øyvind Lorentzen om at jeg har bedt justis- og beredskapsminister Anders Anundsen om et møte om denne saken. Så langt har jeg ikke fått noen respons fra ministeren, men det jeg kan si til saken, er at folk i Kautokeino har store problemer med å forstå at fjerning av to stillinger i bygda skal gi et bedre polititilbud i Kautokeino, sier Klemet Erland Hætta, ordfører i Kautokeino.

Krever utredning

Da saken om kutt kom opp i kommunestyret i Kautokeino som en interpellasjon fra Anton Dahl fra Venstre, svarte ordfører Klemet Erland Hætta at han ville etterlyse en konsekvensutredning.

– Det er neppe lovpålagt med en slik utredning, men vi mener Vest-Finnmark politidistrikt selv bør utføre en utredning. Kautokeino kommune vil etterlyse et slikt, eller lignende arbeid, for å se om alle sakens sider er tilstrekkelig belyst, svarte ordføreren. Som mener det har vært en felles forståelse mellom politimesteren, lensmennene og kommunen om at det bør være seks politibetjenter knyttet til lensmannskontoret med tillegg av lensmann.

Første skritt i refomen?

– Dette for å skape et miljø som skal gjøre det mer attraktivt for nye politibetjenter. I tillegg har det vært samtaler om hvordan øke inntaket av samisktalende søkere til Politihøgskolen. Dette er temaer som naturlig vil bli tatt opp med justisministeren, fastslår ordføreren.

Han sier folk i Kautokeino snakker åpent om at dette kan være første skritt i retning av at Alta skal ha alt, hvis det blir en kommunesammenslåing.

– Hvis dette er det første steget, så er det svært uheldig, slik jeg ser det, avslutter kautokeinoordføreren.