Vefas IKS ber sine kunder om å ha en aldri så liten greie i bakhodet når juleribba er fortært, mandelen funnet og sølvguttene runger ut av høyttalerne på TV-en:

- Mang en julegave skal pakkes opp utover julaftenen. Det slites i gavebånd, papiret rives av pakkene og krølles sammen. Men så kommer spørsmålet, hvor skal vi sortere julegavepapiret da, spør Vefas i en pressemelding.

For de av oss som er opptatt av sortering (i tillegg til hva som hva som faktisk befinner seg inni gavepapiret), kan Vefas fortelle at gavepapiret slett ikke skal sammen med annet papir, som vi kaster i rødposen merket «papiravfall».

- Det er for mye leire og fargestoffer til at det skal kunne material gjenvinnes. Derfor sender vi dette til forbrenning slik at det blir til energi, skriver Vefas.

- For å gjøre det enkelt for våre abonnenter tillater vi at julepapiret settes i den røde sekken for «bølgepapp». Denne sekken sender vi til energigjenvinning i Sverige når vi har tømt avfallsdunkene første tømming etter jul. Ellers i året er det kun bølgepapp som skal i denne sekken, og dette sorteres ut på Stengelsmoen avfallsanlegg og presses før det sendes til Ranheim - hvor de lager ny bølgepapp, opplyses det.

Og for de som måtte være i bedaring for hvor bursdagsgavepapir fra fødselsdagsfeiringen midt på sommeren skal kastes, har Vefas svaret her også:

- Gavepapir skal ellers i året kastes som restavfall, heter det i meldingen fra Vefas.

BØLGEPAPP, TAKK: Julegavepapir skal i den røde posen merket "bølgepapp", minner Vefas IKS om. Foto: Vefas IKS