Finnmarkssykehuset skriver i en pressemelding at styringsgruppa for bygging av nytt sykehus har innstilt på å tildele de to hovedkontraktene til Kirkenes Byggservice AS og Cadolto Fertiggebäude GmbH. Den endelige godkjenningen skal finne sted i februar, etter at styrene i Finnmarkssykehuset og deretter Helse Nord har behandlet saken.

- Kontrakten som tildeles Kirkenes Byggservice omfatter alt byggearbeid i det nye sykehusets plan 1 der det er teknisk sentral, sentralkjøkken, personalgarderober, varemottak og andre driftsfunksjoner. Den andre kontrakten som tildeles Cadolto omfatter plan 2 og 3 der alle pasientfunksjoner er plassert, med hovedvestibyle, sengeområder, poliklinikker, operasjon, akuttmottak og så videre, heter det i pressemeldingen.

Bygger hjemme i Tyskland

I meldingen går det videre fram at Cadolto vil gjøre mesteparten av sin del av byggejobben hjemme i Tyskland.

- Cadoltos kontrakt innebærer at plan 2 og 3 bygges som ferdige seksjoner på fabrikk i Tyskland, transporteres sjøveien til Kirkenes og monteres på byggeplassen, fremgår det av pressemeldingen fra Finnmarkssykehuset.

Her pekes det Cadolto har mange års erfaring med bygging av sykehus på denne måten i store deler av Europa og er ledende i Europa som profesjonelle sykehusbyggere.

- Den kompetansen Cadolto har og byggemåten, med innendørs bygging, gir også en bygningsmessig og teknisk meget god kvalitet.

Byggemåten gir ifølge Finnmarkssykehuset både rask byggetid og god økonomi i prosjektet.

- De foreliggende planer indikerer foreløpig at det nye sykehuset kan være ferdig i løpet av høsten 2016. Kontraktsverdien for de to oppdragene er til sammen i underkant av 1 milliard kroner. Kontraktene kan gjennomføres innenfor kostnadsrammen for prosjektet på 1,46 milliarder, skriver Finnmarkssykehuset.

- Mye lokalt

Konkurranse om kontraktene har pågått siden i sommer. De siste forhandlinger ble avsluttet tidlig i desember.

I begynnelsen av mai i år startet tomtearbeidene ved Andrevann i Kirkenes, og AS Oscar Sundquist i Kirkenes nærmer seg avslutning av sitt oppdrag på tomta. I mai neste år er det klart for at Kirkenes Byggservice starter sine arbeider på tomta.

- Med den siste tildelingen er allerede en tredjedel av kontraktsverdien for det nye sykehuset tildelt Kirkenesfirmaer. Også det tyske firmaet vil være avhengig av leveranser fra lokale firmaer, skriver Finnmarkssykehuset.