– Alta var det første stedet vi begynte å selge nordlysturer til. Men på grunn av tilgjengeligheten begynte vi heller å dra til Tromsø, forteller Caroline Martin i selskapet Project Travel i Irland.

Sammen med mannen sin, Guy Tominaga, driver hun det eneste reisebyrået i Irland som skreddersyr turer til Norge.

– For åtte-ni år siden begynte vi med turer til Tromsø. Og i 2011-2012 solgte vi flere turer til Tromsø enn til Alta, forklarer hun.

Carloline Martin kan med fasthet si:

– Hvis dere hadde direkte flyrute fra Oslo til Alta som korresponderte med internasjonale flyruter, hadde vi hatt muligheten til å selge mange flere turer.

For selv om de kan finne direkteruter også i dag, så innebærer de ofte overnatting i Oslo. Da vil det gå med fire dager, bare for å få sett nordlyset i Alta.

– I dag tar det for lang tid å komme seg fra Dublin til Alta, sier hun.

Så nordlysetMen det var altså i Alta hun så nordlyset for aller første gang. Hun hadde en fantastisk tur med Trygve Nygård og GLØD.

– Å se nordlyset, og å svømme med delfiner, er to av punktene på min «bucket list», som jeg har fått oppleve. Og nordlyset er langt mer minnerikt enn delfinene, sier hun.

I en utendørs-stamp fikk hun sitte under stjernene, og nordlys-showet den kvelden var helt fantastisk.

– Vi har fortsatt nordlyset i Alta på våre visittkort, sier hun.

Hørt det fra mangeFor Trygve Nygård smerter det å få slike beskjeder. Og det får han stadig vekk. Etter NTW (Norwegian Travel Workshop) i Alta i fjor, har han fulgt turoperatørene tett opp. Mange viste stor interesse for Alta.

– Jeg tok en runde med turoperatørene jeg hadde møter med under NTW. De fleste sier de gjerne skulle sendt folk hit, men det er så komplisert, sier Nygård.

Meldingen kommer fra både sentral-Europa og Storbritannia.

– Jeg har fått akkurat den samme eposten fra Sveits. De vil gjerne sende folk hit, men med få flyruter er det vanskelig å få til når de kommer fra Europa, sier han.

– Når man får det sånn i trynet så skjønner man at ingenting har blitt bedre. Nå investerer jeg for 10 millioner i Øvre Alta, jeg kan jo ikke gi meg. Men jeg blir lei meg når jeg får sånne tilbakemeldinger, sier han.

Nygård vil likevel berømme lokale politikere, som han mener har gjort mye.

– Økt satsing på reiseliv er et eget punkt i Alta Vil-planen, og da må man også gjøre det som må til for å nå målene, sier han.

– Det er ikke bra for oss at flynavet er i Tromsø. Flynavet for Finnmark burde helt klart vært i Alta, fastslår han.

GLØD opplever en liten oppgang i år, men slett ingen boom, som Tromsø.

Tilfeldig til AltaProject Travel hadde i fjor ei gruppe som havnet i Alta ved en tilfeldighet. Gruppa var med Hurtigruten, som måtte søke nødhavn i Alta.

–  De hadde en fantastisk tur. Selv om de var på skipet, hadde de en utrolig bra tur og syntes det var fantastisk i Alta, sier Martin.

Både hundekjøring, nordlys og snøscooter får turistene oppleve i Tromsø.

– Men noen gjester vil til Alta, uansett. Det er de som vil se ishotellet, sier Caroline Martin.