– Veldig sterkt å møte Marius, var reaksjonen til Trude Rød, daglig leder og sentral på behandlingsinstitusjonen da vesterålingen kom til institusjonen i 2007.

Det ble starten på en behandling som resulterte i at han kunne si farvel til rusen som var i ferd med å ta fra han livet.

– Jeg var skeptisk da jeg fikk tilbudet om en plass på Finnmarkskollektivet. Jeg så for meg tøffe måneder. Med hjelp fra fantastiske mennesker, en natur og et område med enorme muligheter, forandret jeg tenkemåte og innstilling. På kollektivet er det stor frihet til å gjøre egne valg, og den som er så heldig å komme hit får alle muligheter til å treffe de riktige, forklarer Marius overfor Altaposten og TV Nord.

Fikk livet i gaveHan er i dag svært takknemlig for at han fikk hjelp da livet lå i ruiner i 2007. Fullstendig rusavhengig var framtidsutsikene for ungdommen, som da nylig hadde tatt fatt på 20-årene, ikke særlig lyse. Rus hadde sparket beina under han på mange av livets områder.

– Jeg er i dag fullstendig rusfri og har stort sett vært det hele tiden siden jeg gikk ut av døra på Finnmarkskollektivet i 2008. I dag er jeg i full jobb, har egen bolig, familie og nylig ble jeg far, forteller han.

Egentlig skulle ikke Marius ha vært til stede under den offisielle markeringen av restarten av Finnmarkskollektivet. Men det har seg sånn at svigerfamilien bor i Burfjord, og julebesøket der falt sammen med åpningsmarkeringen.

– Jeg skylder Finnmarkskollektivet mye, og er samtidig svært glad for at andre som er i samme situasjon som jeg var i, kan få samme hjelp som jeg fikk, sier han.

– Seier for brukerneFlere av de hadde ordet under markeringen trakk fram daglig leder Trude Rød som en nøkkel til at dørene igjen er åpnet for kollektivet.

– Trude har gjort en uvurderlig jobb i løpet av det halvannet året vi har jobbet med å få i gang Finnmarkskollektivet. Hun har stått i striden, hatt mange tunge stunder, men har stått løpet helt ut. Uten henne hadde ikke styret hatt en sjanse til å komme i mål, var hovedbudskapet til styreleder Svein Iversen.

– En personlig seier? Først og fremst er det en seier for alle i Finnmark og Nord-Norge som har behov for et godt behandlingsopplegg, var Trudes kommentar overfor Altaposten.

– God jobbPå sidelinjen under markeringen, og litt mer anonym enn vanlig, fant vi Alta kommunes varaordfører Ronny Berg. Han ble behørig takket av styrelederen, for Alta kommunes  innsats. Ikke minst at kommunen raskt kom på banen med lån og økonomisk støtte for å dempe en kritisk likviditet i anbuds- og oppstartsfasen. Selv om varaordføreren ble trukket fram spesielt, var han beskjeden nok til å dele æren.

– Jeg er utrolig glad i dag for at institusjonen er på plass. Samtidig viser denne saken hva vi politikere kan få til ved å stå sammen. Dette har vært en tverrpolitisk jobb. Ingen nevnt og ingen glemt, sa Berg.

Han hadde med seg hilsning fra lederen av Stortingets helsekomité, Kari Kjønaas Kjos, som var en av dem som i en kritisk fase bidro til å få anbudsprosessen på sporet.

ALT ER MULIG: Marius De Gast kom til Finnmarkskollektivet da livet lå i ruiner. I løpet av vel ett år på institusjonen hadde han fått hjelp til å bli rusfri. Under markeringen av restarten var Marius tilbake for å takke, gratulere og hylle menneskene bak institusjonen.
DAGEN ER DIN: Styreleder Svein Iversen takket daglig leder Trude Rød for at hun hadde stått løpet helt ut, og ga henne mye av æren for at Finnmarkskollektivet igjen er i drift.