Deeq Mahamud Walad fra Somalia uttalte seg kritisk om utsiktene til opprettelsen av et stort asylmottak i Bossekop tirsdag, etter en knivepisode i huset han bor i på Kronstad.

– Det likte Hero veldig dårlig. Jeg ble kalt inn på teppet, forklarer Walad.

– Der fikk jeg beskjed om at jeg ikke har lov til å snakke med avisa. De var «not happy», legger han til.

– Som i 1971

Han sier han fortsatt har frykt for det som skjedde og at han ikke har sovet i huset etter hendelsen.

– Hero bryr seg ikke om vi lider, de er ikke opptatt av at husene er fulle av konflikter. De tenker på penger og kun det. Jeg får 900 kroner hver andre uke og en seng å sove i, men nylig ønsket de å bosette enda flere i huset hvor vi bor, inntil 16 personer i et hus med seks soverom. Du kan selv regne ut hvordan det blir. Jeg ville ikke ønsket dette for noen. Jeg ønsker ikke at noen skal måtte føle seg slik. De som skal gi oss mat og tak over hodet, behandler oss slik. Vi er i 2015, men vi behandles som om vi var i 1971, sier han.

Sover hos venner

Walad har bestemt seg for å ikke dra tilbake til huset.

– Jeg drar ikke tilbake dit. Jeg er lei av å bli behandlet slik. Hadde jeg bodd i Zimbabwe kunne jeg forstått  det, men Norge er et sivilisert samfunn, sier somalieren.

– Hvor skal du bo?

– Jeg vet ikke. Jeg har sovet hos venner de siste to dagene, forklarer han.

– Kun opptatt av penger

Deeq Mahamud Walad mener han lever under uverdige forhold og forventer mer av en norsk organisasjon.

– Nå har jeg bestemt meg, Hero kan ha pengene sine. Jeg orker ikke mer av ydmykelsen. Det er ingen rettferdighet. Jeg skal i alle fall stå opp for meg selv, og jeg går til avisa fordi jeg ønsker at folk skal vite om dette, sier Walad, som tror mye kunne vært løst med litt flere aktivitetstilbud.

– Når vi blir gående så mange oppå hverandre, blir det konflikter og bråk. Vi er her i Norge fordi vi ønsker et bedre liv og vi har rømt fra voldtekt og drap. Vi har dratt fra trøbbel, og er ikke her for å skape det. Vi vil leve i fred, sier han.

– Har aldri nektet noen å snakke med media

Mottaksleder Renate Moe ved Alta Mottak sier det ikke stemmer at Walad ble «kalt inn på teppet»:

– Etter politiets aksjon ble dessverre døren til rommet hans ødelagt. Vi har skiftet dør og satt inn sikkerhetslås. Nøkkelen skulle han hente hos meg på tirsdag, i og med at han ikke var hjemme da døren ble skiftet. Han ringte så og sa at han ikke ble å hente nøkkelen før onsdag, da lagde vi en avtale om at han skulle komme på onsdagen og hente nøkkelen. At dette kan oppfattes som å bli «kalt inn på teppet» hos meg er uforståelig, sier Moe.

Hun nekter for at Walad ble irettesatt, eller at han fikk en oppfordring om ikke å uttale seg til media – tvert imot:

– Jeg har aldri nektet noen å kommunisere med media, jeg informerer faktisk det motsatt - at det er ytringsfrihet her i landet. Han har også fått det fortalt at det er opp til han hva han ønsker å gjøre og si til media. Om han har oppfattet dette annerledes kan jeg forstå at han er frustrert, men de uttalelser han kommer med kjenner jeg meg ikke igjen i, sier Moe, som føyer til at verken Hero eller andre driftsoperatører bestemmer hvor mye penger den enkelte asylsøker skal ha.

– Det ligger på et politisk nivå. Mottakene skal gi et nøkternt, men forsvarlig botilbud – mat skal de kjøpe selv, opplyser Moe.

Hva angår den aktuelle boligen, så er denne ifølge henne satt opp for maks ti personer. Det bor ni stykker der på nåværende tidspunkt.

– Og det har aldri vært et tema å øke antallet, understreker hun.

Hva angår utspillet om at mye kunne vært løst ved et bedre aktivitetstilbud påpeker Moe at det er lagt opp til faste aktiviteter i Finnmarkshallen hver ukedag, mandag til fredag. I tillegg er det satt av tid to dager i uken ved Alta helsebad - en dag for alle og en dag for kvinner og barn.

– I tillegg har vi aktiviteter etter et «årshjul» som også følger kommunens aktiviteter. Dette er tilbud om aktiviteter, men det er frivillig å delta på disse, sier Moe.