Politidirektoratet har presentert den årlige nasjonale innbyggerundersøkelsen. Undersøkelsen, som er gjennomført av Ipsos MMI, viser at drøye åtte av ti finnmarkinger (82 prosent) har svært eller ganske stor tillit til politiet. Nasjonalt ligger tallet på 89 prosent. 21 prosent av fylkets befolkning svarer at de har et meget godt inntrykk av politiet, mens 53 prosent svarer at de har et ganske godt inntrykk. Fire prosent sier at de har et meget dårlig inntrykk.

Økende tillitMen både på landsbasis og i Finnmark er tallet økende fra 2012. Da svarte 78 prosent av fylkets befolkning at de hadde tillit til politiet. På landsbasis har tallet gått opp fra 81 til 89 prosent. Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier at det er betryggende at tilliten til politiet har økt betydelig siden 2012.

– Jeg velger å tro at noe av økningen kan tilskrives at publikum opplever at politiet har gjennomført forbedringer etter terrorhendelsen 22. juli 2011 og påfølgende kritikk av politiet, sier han til politi.no.

Føler seg tryggDet oppleves å være trygt å bo og ferdes i Norge. 91 prosent svarer at de føler seg meget trygg eller ganske trygg og trygghetsfølelsen er høy over hele landet. Det folk er mest bekymret for å bli utsatt for er trafikkfarlige hendelser, men befolkningen har også høy tiltro til at politiet kan håndtere dette. Det folk har minst kjennskap til politiets evne til å håndtere er ulike typer kriminalitet på internett, som svindel, trakassering og identitetstyveri.

På landsbasis svarer 56 prosent at de føler seg meget trygg der de bor og ferdes. I Finnmark svarer 63 prosent det samme, mens 27 prosent svarer at de føler seg ganske trygg. Kun to prosent svarer at de føler seg meget utrygg.