22-åringen som slettet filmene fra GoPro-kameraet sitt og forklarte seg falskt etter dødsulykken i Kviby-fjellene i april, slipper unna med å betale bot for kjøringen. De to tiltalepunktene som gikk på falsk forklaring og sletting av bevismateriale, ble han frifunnet for – til tross for at han hadde innrømmet begge deler.

Retten peker på at bakgrunnen for den falske forklaringen var at alle scooterførerne som kjørte tilbake til Kviby etter snøraset oppå fjellet, ble enige om hva de skulle si til politiet, fordi alle visste at de var utenfor lovlig scooterløype.

Den tiltalte 22-åringen og de øvrige førerne var redde for både jobb og førerkort som følge av kjøringen de hadde vært med på.

I den første forklaringen til politiet sa 22-åringen at han han sto på en helt annen plass enn det han faktisk gjorde, da skredet gikk. Senere endret han dette til at han sto sammen med to jenter nærmere rasstedet.

– Slik retten ser det, må han med den første forklaringen ha tatt sikte på å beskytte seg selv fra tiltale. Det er for retten uklart om tiltalte deltok i kjøringen opp i henget hvor raset gikk. Slik retten ser det, var tiltalte i en tvangssituasjon, hvor valget var å enten avgi en forklaring som kunne ende i tiltale, eller å avgi en falsk forklaring, heter det i dommen fra Alta tingrett.

– Han kunne ikke avgi riktig forklaring om hvor han var uten at det ville ramme han selv, slår retten fast.

Hensikten med å slette filmene fra kameraet var å skjule at han selv hadde kjørt scooter ulovlig, og dermed unngå tiltale.

– På bakgrunn av dette, må tiltalte frifinnes, slår retten fast.

22-åringen har tilstått og erkjent straffeskyld for å ha kjørt snøscooter ulovlig. Straffen for dette er bøter. Påtaledirektivet fastsetter at bøtene for ulovlig snøscooterkjøring starter på 8.000 kroner.

– Retten har kommet til at boten kan settes til 10.000 kroner, heter det i dommen.

Aktor hadde lagt ned påstand om at 22-åringen måtte dømmes til fengsel i 36 dager, men i den endelige dommen slipper han unne med en bot på 10.000 kroner.