Bygging av idrettshall og flerbrukshall kan bli en realitet i Øksfjord, dersom Loppa selger aksjene sine i Ymber for 35 millioner kroner, slik ordfører Jan Eirik Jensen foreslo i kommunestyret i går.

Ordføreren vil ikke la ei krone av Loppas verdier være igjen til den dagen Alta banker på døra. Han frykter at Alta kommune vil prioritere bort pengene, etter en sammenslåing.

– Vi har ingen planer om å rane noen som helst, sier Alta-ordfører Laila Davidsen.

Hun understreker at det er Alta som har blitt bedt om å kontakte nabokommunene om fremtida.

– Folk skal ha det godt

Ordfører Jensen mener innbyggerne i Loppa fortjener å ha det godt, før storkommunen er et faktum.

– Hva er det vi sparer til, sparer vi til en ny storkommmune? Det er det jeg frykter for, og vi må sikre at verdiene og pengene vi har i aksjer og fond kommer kommunens innbyggere til gode, sa Jensen.

Davidsen sier hun ser på utspillet fra Loppa-ordføreren nær sagt som en sleivkommentar.

– Dette kan jeg nesten ikke ta på alvor, kan en ordfører virkelig gå med slike tanker, undrer Davidsen.

Hun presiserer at alle ordførere selvfølgelig ønsker at egne innbyggerne skal ha det godt.

Bruker penger i Loppa

– Jeg tror jeg har rett i at regjeringa og flertallet på Stortinget er enige i at vi skal investere pengene vi har i Loppa i for eksempel en idrettshall. Slik jeg ser det, er det klart at vi ikke skal gi disse pengene til Alta, men bruke dem i Loppa, bygge boliger og sikre nødvendig infrastruktur i Vestre Loppa, sa ordføreren i kommuenstyret.

Alta-ordfører Davidsen synes ikke noe om at Loppa-ordføreren nå forsøker å skremme opp egen befolkning.

– Vi ønsker et godt tjenestetilbud til alle, også om det skulle bli kommunesammenslåing, noe jeg er sikker på at Jensen også forstår. Jeg synes Jensen bør avstå fra å gjøre dette, for hvis vi skal ha en fortsatt dialog må vi ikke konkludere før utredningen er startet, sier Davidsen.

Skal ikke ta hensyn

Høyre-representant Ståle Sæther sier han ser klart at det går mot en sammenslåing med andre kommuner.

– Vi har vedtatt at vi skal gå sammen med fire andre kommuner. Sett fra Loppa Høyres side er det ikke noen ulempe for Loppa ha en en medgift i form av verdier, dersom det blir et ekteskap med andre, sier Sæther.

Laila Davidsen er ikke uenig med partifelle Sæther.

– Det er utrolig at ordføreren i Loppa bringer inn det økonomiske aspektet på denne måten og skaper bekymringer hos folk flest. Ingen nabokommune kommer til å rane noe som helst av verdier fra Loppa. Loppas prognoser tilsier synkende folketall og en eldrebølge, så det blir ikke billig for noen uansett resultat av kommunereformen, sier Davidsen.

Tjenestene blir viktige

Ståle Sæther sier han ser både positive og negative forhold knyttet til en sammenslåing av flere kommuner.

– Det kunne sikkert latt seg gjøre å finne andre løsninger enn en kommunesammenslåing. Her i Loppa har vi et avstandsforhold å ta hensyn til, og mange er naturlig nok redde for at Loppa skal bli en utkant i Alta kommune. Dermed kan vi få en identitetskrise. Det er mange loppaværinger som føler identiteten deres som loppaværinger er under press. Da er det viktig at det er forskjell på en kommune og et sted. Stedet for loppaværingene vil være de stedene i Loppa hvor folk kommer fra, uansett hva kommunen heter – og det blir vår oppgave som folkevalgte å sørge for et best mulig tjenestetilbud til dem som velger å bo i Loppa kommune, sier Sæther.