Det er altaselskapet Peyma Entreprenør AS som har totalentreprisen på byggingen av omsorgssenteret i Kautokeino – til en totalpris på 24,5 millioner kroner pluss moms. Nå må gulvene støpes på, for å få god nok kvalitet på betongen.

Holder ikke målEnhetsleder for tekniske tjenester i Kautokeino, Pål  Norvoll, forteller at det har vært en diskusjon om kvaliteten – og konklusjonen er nå at alle gulvene må ha påstøp for at kvaliteten skal holde mål.

– Det er ingenting som må rives, men gulvene må få et påstøp. Og så må entreprenøren løse spørsmålet knyttet til krav til takhøyde og lignende, sier Norvoll.

Han understreker at entreprenøren har vist vilje til å løse problemet.

– Vi kunne sikkert fått prisreduksjon som følge av dette, men det er et nytt bygg og vi skal ha topp kvalitet, sier Norvoll.

Rammet av frostAt gulvstøpen ikke holder mål, skyldes mest sannsynlig at støpingen har skjedd i for sterk frost uten at gulvene har blitt tildekket. Dermed har man ikke oppnådd akseptabel temperatur i herdeprosessen til betongen.

Norvoll sier betongen trolig har frosset, og når den fryser blir resulatet for dårlig.

Det er ingenting som tyder på at betongen som er levert fra Jaro til støpingen av gulvene har vært for dårlig.

Testet i laboratoriumKautokeino kommune har brukt konsulentselskapet Sweco AS som såkalt byggherreombud.

– Det stemmer at vi har oppdrag for Kautokeino kommune på denne utbyggingen, jeg kan derfor bare henvise til enhetsleder Norvoll hvis dere skal ha opplysninger om saken, sier Bjørn Steinar Lampe hos Sweco AS i en kommentar.

Norvoll forteller at prøver av betongen ble sendt inn til laboratorietesting.

– Vi ble bekymret da vi oppdaget at gulvstøpen ikke ble dekket til da det var sterk kulde, sier Norvoll.

– Må vurdere tiltakVaraordfører Hans Isak Olsen i Kautokeino sier kommunen må vurdere tiltak dersom feilen med gulvstøpen fører til forsinkelser på bygget. Skulle det skje, vil ikke innsparingene som er vedtatt av kommunestyret på driften innenfor omsorgsavdelingen slå inn.

– Jeg er bekymret for om dette er gjort godt nok og om man må vurdere å gjøre om alt, men vi skal ikke ta sorgene på forskudd, sier varaordføreren.

– Vi finner en løsning– Det er ikke slik at alle gulvene har frostskader. Det er tatt kjerneprøver av betongen flere steder og de viser at det på enkelte områder i omsorgsbolig-delen er oppdaget frostskadet betong. Det er ikke slik at gulvene ikke vil tåle den bruken de er tenkt til, men vi forholder oss til kontrakten vi har med kommunen og vil oppfylle den, sier Peyma-eier Yngve Mathisen.

Mathisen sier entreprenørens konsulent arbeider med å finne den best mulige løsningen på problemet som har oppstått.

– Varaordfører Hans Isak Olsen sier han frykter at påstøp ikke vil være nok for å sikre god nok kvalitet, er det grunn til å være bekymret?

– Nei, det er det ikke, gulvene er gode nok, men deler av dem ble frostskadet da vi beklageligvis ble en uke forsinket med støpingen og ikke hadde tatt nok høyde for dette med frosten, sier Mathisen.

– Hvordan stiller Peyma seg til et eventuelt krav fra Kautokeino kommune hvis gulv-problemet fører til forsinkelser på byggene?

– Hvis vi blir forsinket så kan det gi økonomiske konsekvenser, men vi vil uansett forholde oss til kontrakten. Nå er vi opptatt av at vår rådgiver finner den beste løsningen på denne saken, sier Mathisen.

Han understreker at entreprenøren må ta dette på sin kappe.

– Vi må gjøre de nødvendige tiltakene for å få dette i orden. Selvfølgelig får det økonomiske konsekvenser for oss, men jeg kan ikke tallfeste noe av dette nå, sier entreprenøren.