Den kriminelle 26-åringen som nylig brøt seg inn hos Ingrid Heggeli (85), er borte fra gata.

Det bekrefter ordfører i Alta, Laila Davidsen, overfor Altaposten.

– Jeg har fått gode signaler på at helsevesenet har kontroll på han til over nyttår, sier Davidsen.

Slipper bekymring i jula

Mange har følt seg utrygge, og en innsender sendte blant annet et leserinnlegg til Altaposten hvor vedkommende forklarte om sin frykt for å forlate huset.

– Vi vet at mange har vært utrygge, men nå trenger ikke folk å bekymre seg i jula i alle fall, sier ordføreren.

Det er ikke bare Alta kommune som har hatt problemer med 26-åringen. Lebesby kommune har også vært rammet, og ordføreren der har gått sammen med Davidsen og tatt ny kontakt opp mot departementet og statsadvokaten.

– Dette er ikke et engangstilfelle. Det finnes andre steder i landet hvor det er lignende situasjoner, så dette er et nasjonalt problem, men inntil det kommer lovendring, må det løses lokalt, sier Davidsen.

– Må regne inn psykiske skadevirkninger

Hun mener mannen enten må kunne straffes, eller så må han behandles.

– Verken politikere eller innbyggerne har forståelse for at han er så utilregnelig at han ikke kan straffes, men får gå rundt fritt. Er han så syk, må han inn til behandling, fastholder ordføreren.

– Det heter seg at man ikke kan straffe i slike tillfeller når vedkommende ikke er en fare for liv og helse, men hvordan måler man denne faren? Er det kun fysisk, eller regner man inn de psykiske skadevirkningene, det har jeg også spilt inn for lensmannsetaten, sier Davidsen.