Stig Anton Eliassen og selskapet Alta Event AS fikk kommunal godkjenning for å kjøre testtur til Haldde med tanke på fremtidig turistkjøring. Selv om Naturvernforbundet anket saken, opprettholdt kommunen tillatelsen.

Nå har fylkesmannen gitt naturvernerne medhold.

Hadde ikke fått oppdrag

Fylkesmannen slår fast at «Formålet med motorferdselen var visningstur til Haldde for massemedia. Flere mediehus hadde, på forespørsel fra Alta Event AS, takket ja til å lage reportasjer om turen opp til Haldde. Det ble søkt om dispensasjon for tre dager, to dager for oppkjøring av spor og en dag for visningstur for media».

Alta kommune innvilget dispensasjon. Naturvernforbundet mente søknaden skulle ha vært avslått fordi det går fram av søknaden «at søker ikke har fått oppdrag fra hverken byggeier (Alta kommune) eller fra noen av de mediebedriftene som nevnes som mulige gjester på turen».

Legger føringer

Mediehuset Altaposten deltok på visningsturen til Haldde, sammen med blant annet NRK Finnmark.

Turen er gjennomført og behandlingen av klagesaken får ingen innvirkning på turen, men fylkesmannen skriver at avgjørelsen om at turen var ulovlig, legger «føringer på kommunens praktisering av dispensasjonsadgangen, og har således prinsipiell betydning».

Naturvernforbundet skrev i klagen at kommunen burde ha behandlet søknaden etter nasjonal forskrift § 5 bokstav a, tredje strekpunkt.

Denne paragrafen åpner for at kommunen kan gi tillatelse til fastboende, som i ervervsmessig øyemed vil påta seg blant annet transport for massemedia på reportasjeoppdrag.

En ulovlig disp

Fylkesmannen mener kommunen har gitt dispensasjon i strid med Klima- og miljødepartementets fortolkning av motorferdsellovgivingen.

«Dispensasjonen ligger således utenfor rammen av det kommunen kan gi dispensasjon til. At kjøringen ikke medfører skader eller ulemper, er da uten betydning for saken», skriver fylkesmannen, som likevel ikke opphever kommunen vedtak, siden det ikke får betydning for den dispensasjonen som det er klaget over.

«Fylkesmannen ber kommunen innrette sin praksis i henhold til Klima- og miljødepartementets fortolkning av motorferdselregelverket», heter det til slutt.

Ordfører Laila Davidsen mener fylkesmannen bør få slippe å behandle klagesakene fra Naturvernforbundet når den nye Motorferdselloven kommer. Hun er klar over at fylkesmannen bare gjør det som er fylkesmannens oppgave, med dagens gjeldende regelverk.

– Vi har bedt om å få endret forskriften som i dag forhindrer oss fra å gi dispensasjon for turistkjøring, men har ikke fått gjennomslag for dette. Vi mener det burde vært adgang til å tillate turistkjøring, dette er derfor både frustrerende og uforståelig, men vi setter nå vår lit til finnmarksbenken på Stortinget og den nye Motorferdselloven. Turistkjøring bør komme med i den nye loven, siden det ikke har vist seg mulig å få endret forskriften til dagens lovgiving. Reiselivskortet, det ligger nå hos våre stortingspolitikere å ta videre, sier altaordføreren.

– Diktator

– Fylkesmannen er som en diktator.

Det mener Stig Anton Eliassen i Alta Event AS som søkte dispen.

– Fylkesmannen har utspilt sin rolle fullstendig og opptrer som dikatator i dette tilfellet. Jeg spør meg om årsaken til at svaret kommer 11. desember er at fylkesmannen hadde glemt denne saken fra februar i år, eller at det ble reaksjon da vi la ut en video fra turen til Haldde på Facebook sist uke. Det må være lov å spørre om det, sier Eliassen.

Han sier han håper på å få kjøre turister til Haldde i 2015 og setter sin lit til at Stortinget fatter de nødvendige beslutninger i den nye Motorferdselssloven som gjør det mulig å drive reiselivsvirksomhet.

– Vi skal uansett forholde oss til gjeldende lovverk og kommer til å søke dispensasjon når vi har behov for det, sier Eliassen.

Han mener det er for galt at ikke kommunene skal kunne ha råderett over sine egne områder.

– Vi gir ikke opp, det er helt sikkert, uansett hva Naturvernforbundet eller Fylkesmannen måtte mene. Vi synes det er helt greit å følge loven og vi var sikre på at Alta kommune hadde retten på sin side når de innvilget oss disp for å kjøre medier til Haldde og vise vinterveien slik turistene kan få se den, sier Eliassen.