Topp moderne installasjoner produseres nå for Nordnorsk vitensenter, avdeling Alta. Med en bevilgning på 2,8 millioner kroner fra Statnett og Statoil – en avtale som gjelder til 2017 – blir vitensenteret i Finnmark nå en realitet.

– Vi har vært i møter med Universitetet, og både vi og dem ønsker at vi skal få plass på campus. Nå pågår det en gjennomgang av romsituasjonen i Alta, sier Tove Marienborg, direktør ved Nordnorsk vitensenter.

Senteret ble etablert i Tromsø i 2002 og er ett av ni regionale vitensentre i landet. Senteret har naturvitenskap og teknologi med utgangspunkt i nordområdenes natur, næringsliv og forskning som hovedfokus. Senteret i Alta blir en mindre utgave av det i Tromsø.

– Til å begynne med vil det vi får av installasjoner bli plassert i den gamle vinterhagen. Så får vi se etter hvert, sier Mona Kvivesen, universitetslektor ved institutt for lærerutdanning og pedagogikk.

Det har også vært snakk om at Alta kommune kan stille med lokaler.

– Vi har vært med og initiert dette gjennom vitenuka og Newton-rommet, og hatt fokus på realfagene gjennom flere år, sier Kvivesen.

Hun understreker at hun uttaler seg på vegne av realfagsmiljøet på instituttet.

Større tilbudVitensenteret tilbyr opplevelser og læring innen områdene matematikk, naturfag og teknologi. Formålet er å vekke og stimulere interessen for realfag, og da spesielt hos barn og unge.  Vitensenteret tilbyr interaktive undervisningsopplegg i skolen og aktiviteter etter skoletid, i helger og ferie.

– Det er ikke bare faste installasjoner i Alta, men også opplegg man kan reise ut med. Jeg vil nok tro at både barnehager og skoler i Finnmark vil få hyppigere besøk når vitensenteret er på plass her, sier Kvivesen.

Hun sier de lenge har ønsket et vitensenter, men har måttet innsett at befolkningsgrunnlaget i Finnmark er for lite til å ha et senter på størrelse med det i Tromsø.

– Vi er kjempeglade for å få en avdeling hit. Vi får et større tilbud, ikke bare i Alta, men i hele Finnmark, sier hun.

Installasjoner bestiltAllerede er flere installasjoner kjøpt inn. De er under produksjon hos Science Project i London.

– Det som er bestilt inn, vil komme til Alta til «Vitenuka» i uke 8. Det ser vi frem til, forklarer Tove Marienborg.

Vitenuka er et samarbeid mellom Nordnorsk vitensenter, universitetet og Newton-rommet.

– Hvor stort senteret i Alta blir, avhenger av hva vi får av plass, men også hva vi får inn av midler totalt, sier hun.

Det trengs nemlig en god del mer enn de 2,8 millionene for å få et fullt utbygd vitensenter.