En ung mann står tiltalt for å ha slettet bevis etter ulykken som krevde Christoffer Klevens liv i Kviby i mars i år.

Etter at politiet hadde informert mannen om at filmen fra mannens GoPro-kamera ville inngå som en del av etterforskningen av dødsulykken, slettet mannen opptakene.

– Vi så at en mann manglet

Mannen er også tiltalt for å ha gitt falsk forklaring til politiet, ettersom han fredag 2. mai forklarte at han «sto plassert et stykke unna der skredet gikk, og at han ikke så noen andre personer i området».

Senere på dagen avga han en ny forklaring for politiet, hvor han sa at han hadde stått på flata der skredet flatet ut og at han hadde sett den omkomne kjøre scooter oppe i bakken der skredet gikk, og at det var to andre personer som befant seg ved siden av ham.

Han er også tiltalt for ulvolig kjøring.

Erkjente straffskyld

Mannen erkjente straffeskyld på alle tre punktene da rettssaken mot han startet.

I retten forklarte 22-åringen hva som skjedde på den skjebnesvangre scooterturen.

– Vi var en gjeng som var samlet og kjørte slik vi brukte å kjøre, litt langs løypa og litt utenfor løypa. Etter en stund kom Christoffer og noen andre, vi befant oss da på det høyeste punktet langs løypa. Så startet hele gjengen mot skredområdet, vi tenkte ikke på at det kunne gå skred. Etter en stund ble Christoffer stående fast, mens de andre kjørte rundt i området. Plutselig går skredet. Når vi kommer til sans og samling etterpå, ser vi at én mann manglet, fortalte tiltalte i retten.

22-åringet forklarte at en i følget til slutt tok ordet og ba de andre ringe ambulanse og lete, mens han selv kjørte etter hjelp. Da Kleven ble funnet etter omkring en halvtime, sto ikke livet hans til å redde.

Avtalte hva de skulle si til politiet

Resten av følget ble senere samlet i Kviby.

– Avtalte dere da hva dere skulle si til politiet, spurte aktor Are Meedby.

– Ja, vi var redde for å miste sertifikatet og jobbene våre. Vi ble derfor enige om å ikke si at vi hadde kjørt ulovlig, sa tiltalte.

2. mai fikk tiltalte beskjed om å overlevere GoPro-kameraet til politiet. Politibetjenten som skulle møte 22-åringen for å få kameraet og vitnet i retten.

– Vi fant ham ikke der. Derfor ringte vi tiltalte, som sa at han var hjemme. Vi kjørte hjem til ham og han møtte oss i døra med kameraet i hånda. Dette syntes det var mistenksomt, så vi spurte om han hadde tuklet med kameraet eller slettet noen filer. Det benektet han, forklarte betjenten.

Etter mye om og men fikk politiet komme inn og se på 22-åringens pc, for å se om han hadde lagt over noe på pcen. Politiet fant ikke noe, men i samtale med tiltalte innrømmet 22-åringen å ha slettet video fra kameraet både like etter ulykken og samme dag som han skulle møte politiet og overlevere kameraet.

– Det viste forhold som er straffbart, derfor valgte jeg å kvitte meg med minnekortet, sa han i retten.

– Fengsel i 36 dagerI sin prosedyre la aktor Are Medby vekt på sakens alvorlige utfall.– Tiltalte hadde ett mål for øye, nemlig å kjøre ulovlig. Tiltalte og vennene ble også enige om å forklare seg uriktig for politiet og det var en målbevisst handling å slette filmen. Omstendighetene er såpass alvorlige at det ikke tilsvarer samfunnsstraff, sa Meedby.

I retten forklarte tiltalte at ulykken har preget ham og at han nå tenker seg bedre om når han kjører i fjellet.

– Å kjøre utenfor lovlig løype er slik ungdommer gjør, men det viser seg nå hvor alvorlig det kan ende. Dette skal være en lærepenge for tiltalte og andre ungdommer, sa Meedby, som la ned påstand om fengsel i 36 dager.

AKTOR: Are B. Meedby fører saken for påtalemyndigheten. Håkon Helsvig forsvarer 22-åringen som står tiltalt for sletting av bevis, falsk forklaring og ulovlig kjøring.