Det var den 21. november at Ingrid Heggeli (85) lå og sov i stua. Vanligvis sover hun oppe på soverommet, men var ekstra trett denne kvelden og la seg derfor til å sove på sofaen.

Knust med stein

Imens forsøkte en utilregnelig kriminell (26) å ta seg inn verandadøra, som har dobbeltglass. Han knuste døra med en stor stein for å komme til nøkkelhullet. Nøkkelen sto i på innsiden av døra.

Altaposten har flere ganger omtalt den utilregnelige personen som ikke kan straffes for sine handlinger. 26-åringen er tidligere knyttet til posttyverier i området. Han har erkjent at han har forsøkt å bryte seg inn hos Ingrid.

Når mannen pågripes, er resultatet det samme, politiet må slippe ham fri før han får sonet en eneste time i cella.

Han står bak en stor del av den kriminelle virksomheten i Alta for øyeblikket, og politiet står frustrerte uten verktøy mot vedkommende.

– Han sto og fiklet med nøkkelen da jeg våknet. Da banket jeg i vinduet, da løp han. Han hadde caps og mørke klær, sier Heggeli.

Dagen etter oppdaget hun en åpnet postpakke utenfor. Denne hørte til på Hammarijordet, like ved gamle Kronstad camping.

– Postbudet legger pakker under postkassestativet. Det var tydelig at personen kun hadde åpnet pakken, og sett at det inneholdt julekort og lignende. Derfor lot han inneholdet ligge igjen, forklarer Heggeli.

Utilregnelig står bak

Politiet står imidlertid uten våpen mot mannen.

– Torsdag snakket jeg med politiet. Da fikk jeg opplyst at de ikke kan gjøre noe, ettersom han ikke er frisk. Da kan han vel knuse så mye ruter han vil her da, sier hun oppgitt.

Ruta har nå et stort hull, og i går var Glasservice for å ta skaden i øyensyn.

– Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd dersom jeg ikke hadde våknet før han var inne i huset. Han har også forsøkt å ta seg inn i kjelleren, men hadde gitt opp dette, sier pensjonisten.

Plaget med hærverk

Hun sier 26-åringen gjerne skulle fått servering hos henne - om han hadde spurt. Bare han lar være å ødelegge og stjele fra henne.

– Om han hadde manglet noe, skulle han gjerne fått brød og mat hos meg, bare han lar være å knuse vinduene mine. Det er rett og slett frekt, sier 85-åringen, som tross alt ikke er skvetten.

– Siden 1960-tallet har pøblene i området knust lykter, ødelagt postkasser og fyrt opp raketter. En del foreldre her på Kronstad har ikke peiling på hva barna deres driver med. Mange av dem har mange unger og klarer ikke følge opp alle. Bare barna er ute av huset, er de fornøyd. Et år mens mannen min var i live, så stjal de til og med stigen fra han mens han var på taket slik at han måtte hoppe ned. Jeg har opplevd mye her, sier hun.

Anskaffer alarm

Innbrudd av denne arten har hun imidlertid vært forskånet for  – til nå.

– Nå har jeg bestilt alarm. Han kan jo komme tilbake. Jeg har tidligere i år funnet strenger inne i kjellerdøra, så det har vært folk her før, og kanskje er det samme mannen, frykter 85-åringen.

– Jeg gleder meg til det blir lysere dager. Det blir bedre. Man tør jo nesten ikke å gå ut, folk vet jeg er alene og da blir jeg kanskje et enkelt offer. Jeg skulle hatt en mann i huset, men det blir vel vanskelig når man er så gammel som meg. Jeg har tre soverom på loftet, så om noen vil, så skal de få bo her gratis, ler den spreke pensjonisten.

Etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen ved Alta lensmannskontor, sier politiet har oppklart innbruddet hos Ingrid Heggeli.

– En mann har erkjent forholdet, men det er uklarhet rundt tilregnelighet, sier Mikalsen.

Saken er sendt til påtale. Det høyst sannsynlige utfallet er at forholdet blir henlagt på grunn av mannens utilregnelighet.

Har forståelse for reaksjonene

Påtaleansvarlig i saken, Jon Mjellekås, sier til Altaposten at han ikke vil kommentere den konkrete saken, da den foreløpig ikke er henlagt av politiet.

– Hver straffesak lever sitt eget liv, men det vil i praksis være noen saker man henlegger uten å kunne gjøre noe med dem, sier han.

– Hva skal til for at man ber om en ny vurdering av mannen?

– Jeg vil som sagt ikke kommentere denne konkrete saken, men det er ikke noen grense for hvor mange nye psykiatriske vurderinger man kan be om, sier han.

Mjellekås sier han har stor forståelse for at folk reagerer sterkt når folk begår kriminalitet uten å kunne straffes for det, men kan ikke gå nærmere inn i saken og hvor mange forhold politiet har på mannen som de ikke har kunnet straffe ham for.

ERKJENT: En strafferettslig utilregnelig person har erkjent innbruddet hos Ingrid (85). Mannen vil etter all sannsynlighet gå fri, og saken bli henlagt. – Han kan vel knuse så mange ruter han vil da, sukker Ingrid. Foto: Arkiv