I år kommer det til å ligge tusenvis av smarttelefoner og nettbrett under juletrærne i Alta. Bare på Spaceworld har de så langt i år rundet 3700 solgte enhheter til sammen.

- Og enda gjenstår desember, som er den desidert største måneden, sier daglig leder Lars Andrè Nygård. Hos Telehuset i Alta bekrefter IT-rådgive Nils Runar Andersen at det selges stadig flere og dyrere utgaver av smarttelefoner og nettbrett til stadig yngre barn. Også i førskolealder.

60-åringer hektaSmåbarnspappa Jøran Johansen synes utviklinga med mobiltelefoner og nettbrett har gått for langt. Og det er ikke bare ungene som er hekta.

– Vi var en gjeng med mannfolk på hytta en helg, og plutselig utbrøt en kar på 60 år: «Hva er det vi holder på med»? Da satt hele gjengen med nesa i hver sin mobiltelefon. Det er helt sprøtt, sier Johansen og føyer ironisk til:

– Og enda setter folk spørsmålstegn ved at ungene er blitt avhengige av mobiltelefoner og nettbrett.

Mister øyeblikkeneJohansens samboer Nina Wilhelmsen og hennes venninne Torill Pedersen er enige. Torill forteller at hun var i idrettshallen en helg og så håndballkamp for barn.

– Mens ungene scoret mål og så forventningsfullt opp på tribunen, satt foreldrene og glante på mobiltelefonene sine. De så ikke at ungene scoret mål engang!

Facebook-fri26-åringen rister på hodet og legger til:

– Også i sosiale lag, ja til og med i bryllup sitter folk og taster på telefonene og sjekker Facebook. Det er rett og slett frekt.

– Jeg savner den gode gamle tida, sier Jøran, mens samboer Nina forteller at hun har tatt Facebook-pause for å få strikket ferdig julegavene.

– Jeg tror trenden vil snu og gå i helt motsatt retning. Snart blir det kult å ikke være på nett, spår Jøran.

Les mer i lørdagens papirutgave av Altaposten om fireåringer som må behandles for Ipad-avhengighet og om pedagog Cathrine Fragell Darre, som mener IKT i barnehagene skaper sosial utjevning og gir verdifull læring.