Det er gjennom en utredning Skatteetaten selv har gjort på oppdrag fra regjeringen at et nytt skattesenter i Alta trekkes fram. Skatteinnkreverene i kommunene skal sentraliseres vekk, samtidig selger Skatteetaten inn omorganiseringen som desentralisert modell med god regional fordeling.

Det blir kontorer i alle fylker, disse legges til områder hvor det er mange innbyggere og bedrifter, ifølge utredningen.

– Det store bildet er at dette er en ny sentralisering der distriktskommunene vil blø. For Hammerfests del har vi en et skattekontor som fungerer svært godt, og vi vil kjempe for å beholde aktivitet og kompetansen ikke bare i vår by, men også i andre distriktskommuner, sier Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen.

Prioriterer FinnmarkFor Jakobsen og mange lokalpolitikere føles konklusjonene i utredningen til Skatteetaten som en sur sentraliseringspille. Samtidig sukres den foreslåtte sentraliseringen med å gi Finnmark litt ekstra. Utvalget har lagt seg på en felles organisering for hele Norge. For Finnmarks del konkluderer rapporten med at Skatteetaten får to distriktskontor, ett i vest og ett i øst med ulike oppgaver og fagmiljø.

– Utredningen legger opp til at Alta-kontoret skal ha 15 ansatte som jobber med skatteinnkreving og arbeidsgiverkontroll. I tillegg foreslår vi at Vadsø blir del av landsdekkende enhet for føring av skatteregnskapet, noe som vil medføre en bemanning på 15 ansatte også der, forteller underdirektør Øivind Strømme i Skattedirektoratet.

Kan bli 25 til 30 ansatteRådmann Bjørn-Atle Hansen i Alta mener modellen som ligger i utredningen er svært positiv for kommunen han leder.

– Men forslaget til ny organisering betyr også at vi tar vare på og bygger opp solid kompetanse i Finnmark. Alta kommune utfører allerede skatteinnkreving for en rekke kommuner i Finnmark, og nå samles kompetansen ytterligere i Finnmark, noe som jeg tror blir positivt.

Alta kommune har i dag seks skatteinnkrevere som jobber for kommunene Kautokeino, Hasvik, Måsøy, Karasjok, Lebesby og Berlevåg i tillegg til Alta.

– Fortsatt vil Alta kommune sitte igjen med innkreving av eiendomsskatt og kommunale fordringer som i dag ligger under vårt lokale skattekontor. Fortsetter vi å utføre disse tjenestene for flere kommuner vil vi måtte ha to til tre årsverk i avdelingen. Den håper jeg kan samlokaliseres med det nye skattekontoret slik at vi kan bidra til å skape et større kompetansemiljø.

Med de stillingene som allerede er i Skatteetaten og samlet på kontoret i Gjensidigebygget i Alta Sentrum kan skattesenteret få mellom 25 og 30 ansatte.

Mister fem ansatteHammerfest kommune foretar i dag innkrevingsoppgaver også for Kvalsund. Totalt har kommunen fem stillinger som kan forsvinne om omorganiseringen settes ut livet.

– Jeg registrer at Finnmark får to etableringer og at det legges landsdekkende funksjoner til kontoret i Vadsø. Det er positivt, men jeg frykter at grepet som nå tas gjør at dagens nærhet mellom skatteinnkrevingen og skatteyterne i næringslivet svekkes og blir borte, påpeker Hammerfest-ordføreren.

I Skatteeaten er en likevel ikke i tvil om at omorganiseringen i en mer sentralisert modell er riktig. Det vises til at kontoret i Alta vil jobbe med innkreving og arbeidsgiverkontroll for alle kommuner i Finnmark.

– Organiseringen gir et solid fagmiljø som vi mener innebærer spennende arbeidsplasser og mindre sårbar oppgaveløsning. I dag er det kommuner som har så lav bemanning at de i veldig liten grad har kapasitet til å utføre de viktige arbeidsgiverkontrollene, påpeker underdirektør Strømme.

Ut på høringNår det gjelder overføring av kompetanse mellom kommune og stat er det noe som eventuelt vil skje i dialog med kommunene, som altså i dag er arbeidsgivere til skatteinnkreverene. I praksis vil derfor de seks skatteinnkreverene som jobber for Alta kommune få tilbud om jobb på det nye skattekontoret i Alta. Den nye organisering er anbefalt gjennomført i løpet av 2015 med opprettelse av de nye kontorene fra 1. januar 2016.

– Utredningen vil etter planen sendes på høring og behandles politisk, sier Øivind Strømme, direktør for regionavdelingen i Skattedirektoratet.