1. januar slukkes lyset og dørene låses ved Jansnes. Tilbake står en nedstengt institusjon uten pasienter og ansatte. Direktør i Finnmarkssykehuset, Torbjørn Aas, lover likevel et bedre tilbud. Det tror ikke mange ansatte og pasienter på.

– Mange kommer til å bli sykere uten Jansnes. Sykere før de får hjelp, mener Gunn Holmen.

Langt fra kloktGunn ble pensjonist for to år siden, men har jobbet i en 30 prosents stilling siden. Hun har sett og opplevd det meste i årenes løp.

Hun startet sin Jansnes-karriere i 1974 etter et par korte opphold ved andre institusjoner. Hun har vært med fra den tiden da folk i Talvik var redd pasientene, og ungene klatret over fjellet for unngå dem, til tidene da hun så bygda stå sammen og slåss for både institusjonen, de ansatte – og pasientene.

– Jeg har lett etter det riktige ordet for å beskrive nedleggelsen. «Dumt» er det beste jeg har landet på. Jeg er sint. Sint fordi våre innspill i debatten rundt fremtiden for Jansnes og psykiatrien ikke har blitt lyttet til. Sint også fordi pasientene ikke har hatt en stemme som ledelsen i Finnmarkssykehuset har ville høre på.

Modige uttalelserLeder for Jansnes, Åse Olsen, var alt annet enn enig i styrevedtaket da Finnmarkssykehuset i desember i fjor valgte å gi Jansnes bare ett driftsår til tross for at Distriktspsykiatrisk senter (DPS) ikke har full kapasitet før i 2017.

– Trist og leit at vi ikke ble hørt. Selv om jeg føler at heller ikke pasientene er hørt, skal mange av dem ha honnør for at flere av dem stilte opp i media og fortalte hvor viktig Jansnes er for dem. Det var veldig modig gjort, sier hun.

Selv går hun nå videre som sykepleier i rusteamet inne i Alta.

Ble aldri skrevet utGunn har laget et lite museum i et av byggene. Her vises alt fra journalføringsbøker som beskriver økonomisk regnskap,til desinfiseringsutstyr, sprøyter og reimer, for å nevne noe.

Institusjonen ble bygd under mottoet «Bekjemp tuberkulosen» på begynnelsen av 20-tallet, dørene åpnet i 1923. Den gangen under navnet «Talvik tuberkulosehjem og barnekoloni». Bygd av Talvik sanitetsforening med støtte fra Norske kvinners sanitetsforening. Tomta fikk de gratis fra Staten.

Etter krigen sto bare kirka i Talvik igjen. I 1961 var de første byggene på det som i dag er Jansnes bygd opp igjen. I 2001 feiret de 40-årsjubileum med egen jubileumsavis og stor fest.

– Vi hadde over 50 pasienter her på det meste. Mange var eldre og senile. Fra omtrent 1980 sank tallet til rundt 30, og de siste årene har vi hatt 10-11 pasienter fast. Før 1983 ble ingen skrevet ut herfra. Blant de som kom fra Rønvik i Bodø var det blant annet pasienter med lobotomiskader. På den tiden ble pasientene her til de døde. Etter 1983 forsøkte man å bebo de friskeste i egen leilighet, noe som for mange har åpnet en vei til et selvstendig liv.

Vil fortsette å si ifraNestleder Gro Sørensen er ikke enig i at psykiatrien får et løft når behandlingsstedet i Talvik nå legges ned og blir borte.

– Jeg tror de mest vanskeligstilte vil få det vanskeligere. Og kommunene vil får det vanskeligere når Jansnes nå stenger så fort. Jeg har sagt i fra om mye i denne prosessen, og vil fortsatt si høyt i fra om ting jeg mener om psykiatrien, sier en rørt Sørensen.

– Men jeg er stolt over å holde åpen dag her. Det sammenfaller sterkt med det Jansnes står for; åpenhet.

Også hun går inn i en jobb innen psykiatrien i Alta.

Tilbake med takkGunn trekker frem naturen som et viktig moment i behandlingen av pasientene. Noe hun tror mange vil savne når det bygges ut i Alta.

– Her har vi hatt sjøen, fiskevannene og Tyri-stua oppi lia her. Fantastiske muligheter, understreker Gunn.

Hun sier mange pasienter har kommet tilbake etter å ha blitt friske nok til å klare seg selv.

– De kommer for å takke. Det kjennes veldig godt at de har det bra, sier Gunn.

Satsingen bortePsykiatrien har vært en fanesak for mange partier og regjeringer de siste par tiårene. Likevel føler Gunn at det nå går nedover.

– Nedleggelse av rus- og psykiatriavdelingen (ROP) ved Åsgård, nedleggelse i Lakselv og nå også Jansnes gjør noe med tilbudet i nord. Vi har selv betjent både Hasvik, Loppa, Måsøy, Nordkapp, Alta og Kvalsund. At man nå skal reise ut til pasientene og ha fem plasser i Tana, er neppe nok. Pasientene vil få det verre. Det vi opplevde som en opptrapping på 90-tallet med mer penger og flere stillinger virker som nå har blitt til reduksjon på alle fronter, mener hun.

Da direktør ved Finnmarkssykehuset, Torbjørn Aas, kom for å markere stengingen tirsdag, takket han bygda Talvik for jobben som er gjort ved Jansnes i mange tiår.

– Jeg har forberedt meg på kjeft og at folk ikke enig i avgjørelsene vi har tatt, sa han til Altaposten like etter at han skjenket grillstua på Jansnes til barnehagen i Talvik.

Han slapp billig unna.

De ansatte har resignert og innsett at Jansnes snart er historie.